Αφιέρωμα στο έπος που σφράγισε την επιστημονική φαντασία

ΕΡΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Έργα αναφοράς

DREAMER OF DUNE

Ο Brian Herbert, μεγαλύτερος γιος του Frank Herbert, αναλαμβάνει να γράψει τη βιογραφία του πατέρα του κι αναφέρεται σε όλα εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία ενός από τα κορυφαία έργα επιστημονικής φαντασίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ουάσινγκτον μέχρι τη θητεία του στο Ναυτικό, από τα πρώτα δύσκολα χρόνια μέχρι τη διεθνή καταξίωση, ο δημιουργός του Dune εργάστηκε σκληρά για να πετύχει όλα αυτά για τα οποία είναι σήμερα γνωστός.

Ο Brian Herbert γράφει για αυτά τα χρόνια με αληθινή ευαισθησία κι αποκαλύπτει πολλές άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του πατέρα του.

DUNE ENCYCLOPEDIA

Η Εγκυκλοπαίδεια του Dune είναι έργο του Dr. Willis E. McNelly. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί, και το αποτέλεσμα υπήρξε απόλυτα ικανοποιητικό, ακόμα και για τον ίδιο τον Frank Herbert. Το βιβλίο έχει τη συνάφεια και τη λογική διάταξη μιας ιστορικής εγκυκλοπαίδειας κι αναλύει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια θέματα όπως η Μπατλεριανή Τζιχάντ κι η μετανάστευση των Ζενσούνι, ενώ παραθέτει πολλά στοιχεία για τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία του Dune.

Πολλοί πάντως από τους αναγνώστες της εγκυκλοπαίδειας θεωρούν πως υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο εν λόγω βιβλίο (το οποίο εκδόθηκε το 1984) και στο Dune: Οίκος των Ατρειδών (το πρώτο prequel του Dune). Γι’ αυτό τον λόγο, οι Brian Herbert και Kevin Anderson θεώρησαν απαραίτητο να καταστήσουν σαφές πως η “Εγκυκλοπαίδεια του Dune” περιγράφει ένα εναλλακτικό σύμπαν, το οποίο δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα το έργο του Frank Herbert. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το παρακάτω γεγονός. Παρ’ όλο που ο ίδιος ο Frank Herbert θεωρούσε την Εγκυκλοπαίδεια του Dune ιδιαίτερα αξιόλογη, σε κανένα από τα σχετικά μυθιστορήματά του δεν υπάρχουν αναφορές στο έργο του Dr. McNelly. Κατά τη συγγραφή της τριλογίας που αποτελεί προοίμιο του Dune, οι Brian Herbert και Kevin Anderson χρησιμοποίησαν αποκλειστικά τις σημειώσεις του Frank Herbert κι όχι την Εγκυκλοπαίδεια του Dune.

SONGS OF MUAD`DIB

Πρόκειται για συλλογή ποιημάτων εμπνευσμένων από τον αχανέστατο κόσμο του Dune, γραμμένα από τον Frank Herbert, σε επιμέλεια του γιου του, Brian

THE ROAD TO DUNE

Είναι μια συλλογή μυθιστορημάτων που αφηγούνται ιστορίες από το σύμπαν του Dune, γραμμένα από τους συνεχιστές του έπους του Frank Herbert, Brian Herbert και Kevin J. Anderson. Μεταξύ άλλων περιέχει και κάποια κεφάλαια του ίδιου του Frank, όπως επίσης και κομμάτι της αλληλογραφίας του σπουδαίου συγγραφέα.

THE STARS AND PLANETS OF FRANK HERBERT’S DUNE: A GAZETTEER

Στο βιβλίο αυτό του Joseph M. Daniels, ο συγγραφέας υπολογίζει πόσο απέχουν από τη Γη οι διάφοροι πλανήτες που αναφέρει ο Frank Herbert στην πιο διάσημη space opera όλων των εποχών.

THE SCIENCE OF DUNE

Ο συγγραφέας Kevin R. Grazier δημιούργησε τον συγκεκριμένο οδηγό στον οποίο παρουσιάζονται κι αναλύονται πολλά από τα τεχνολογικά θαύματα που αναφέρονται στα βιβλία του Dune. Ακόμα, ο Grazier θέτει επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με την Οικολογία, την Οικονομία αλλά και τη Γενετική, θέματα που εξετάζονται εις βάθος μέσα από τις σελίδες της σειράς, τόσο από τον Frank Herbert όσο κι από τους συνεχιστές του έργου του.