Αφιέρωμα στο έπος που σφράγισε την επιστημονική φαντασία

Τα πρόσωπα

Σαντάμ IV

Υπάρχουν εκείνοι που φθονούν τους άρχοντές τους κι εκείνοι που αδημονούν να καταλάβουν κυβερνητικούς θώκους, να γίνουν μέλη της Λάντσρααντ ή να έχουν άμεση πρόσβαση στο μελάνζ. Τέτοιοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο δυσβάσταχτο μπορεί να γίνει για έναν ηγέτη το καθήκον να λαμβάνει απλές αποφάσεις.
-Αυτοκράτορας Σαντάμ Κορρίνο ΙV.

Ο Αυτοκράτορας Πατισάχ, ο ογδοηκοστός πρώτος του Οίκου των Κορρίνο που κάθισε στον θρόνο του Χρυσού Λέοντα , βασίλεψε από το 10156 (όταν ο πατέρας του, ο Έλρουντ IX, υπέκυψε στο τσωμόρκι) μέχρι την Αντιβασιλεία που εγκαθιδρύθηκε το 10196 στο όνομα της πρωτότοκης κόρης του, Ίρουλαν. Η βασιλεία του έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της Εξέγερσης του Αρράκις, ενώ πολλοί ιστορικοί τον κατηγορούν ότι φέρει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή, καθώς ασχολούταν κυρίως με τις πομπώδεις τελετές και την εθιμοτυπία.

Ο αριθμός των Μπέρσεγκ διπλασιάστηκε τα πρώτα δεκαέξι χρόνια της βασιλείας του.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια πριν από την Εξέγερση του Αρράκις, τα κονδύλια για τη στρατιωτική εκπαίδευση των Σάρντωκαρ μειώνονταν σταθερά. Απέκτησε πέντε κόρες (τις Ίρουλαν, Τσάλις, Γουενσίσια, Γιοσίφα και Ρούτζι) και κανέναν νόμιμο γιο. Οι τέσσερις μικρότερες κόρες του τον ακολούθησαν στην εξορία. Η σύζυγος του Ανιρούλ, μια Μπένε Τζέζεριτ Απόκρυφου Βαθμού, πέθανε το 10176.