Αφιέρωμα στο έπος που σφράγισε την επιστημονική φαντασία

Ορολογία της Αυτοκρατορίας

Ορολογία της Αυτοκρατορίας

Πολλοί είναι οι άγνωστοι όροι που προκύπτουν από τη μελέτη της Αυτοκρατορίας, του Aρράκις αλλά και του γενικότερου πολιτισμικού υπόβαθρου που δημιούργησε τον Mουάντ’Nτιμπ. H προσπάθεια για βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων συνιστά έναν αξιέπαινο στόχο, και προς αυτή την κατεύθυνση παρατίθενται οι ακόλουθοι ορισμοί κι επεξηγήσεις.

 

A

 

AΓIAT: τα σημάδια της ζωής (βλ. Mπουρχάν).

 

AKAPΣO: γηγενές φυτό του πλανήτη Σικούν (70 α του Oφιούχου), που διακρίνεται για τα σχεδόν παραλληλόγραμμα φύλλα του. Οι πράσινες και λευκές παράλληλες ταινίες που διατρέχουν το ακάρσο υποδηλώνουν τη διαδοχή ενεργών κι αδρανών λωρίδων χλωροφύλλης.

 

AKΛ: η δοκιμασία της λογικής. Αρχικά τα Επτά Απόκρυφα Ερωτήματα που ξεκινούν με τη φράση “Ποιος είναι εκείνος που συλλογίζεται;”

 

AKPOAMATIKH EΞETAΣH: ημιεπίσημη απαγγελία κατηγορητηρίου που αφορά εγκλήματα εναντίον της Αυτοκρατορίας. Νομικά, μία πράξη που τοποθετείται μεταξύ μίας απλής, προφορικής καταγγελίας και μίας επίσημης κατηγορίας για έγκλημα.

 

AKTINA KOΠHΣ: εξαιρετικά μικρής εμβέλειας παραλλαγή του όπλου λέιζερ, που χρησιμοποιείται ως κοπτικό εργαλείο ή ως νυστέρι.

 

AKTINOBOΛO: συσκευή εκπομπής ακτίνων λέιζερ συνεχούς κύματος. Σε έναν πολιτισμό που χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη χρήση ενεργειακών ασπίδων, η χρήση του ακτινοβόλου ως όπλου περιορίζεται εξαιτίας της ισχυρότατης έκρηξης (υποατομικής σύντηξης) που λαμβάνει χώρα όταν η εκπεμπόμενη ακτίνα έρθει σε επαφή με το πεδίο μιας ασπίδας.

 

AΛAM AΛ-MIΘAΛ: ο απόκρυφος κόσμος των ειδώλων που σηματοδοτεί το τέλος των φυσικών περιορισμών.

 

AΛ-ΛAT: ο ήλιος του πλανήτη που αποτέλεσε το λίκνο της ανθρωπότητας. Σε κοινή χρήση, ο πρωτεύων αστέρας κάθε πλανήτη.

 

AΛΛOKOTOΣ/H: ιδιωματικός όρος που περιγράφει ό,τι σχετίζεται με απόκρυφες δυνάμεις ή μαγεία.

 

AMMOANAΠNEYΣTHPAΣ: μικρή συσκευή που χρησιμοποιείται για την άντληση αέρα στο εσωτερικό μίας αποστακτικής σκηνής που έχει θαφτεί κάτω από την άμμο.

 

AMMOΠAΛIPPOIA: ιδιωματικός όρος που δηλώνει την παλίρροια σκόνης. H οφειλόμενη στη βαρυτική έλξη του ήλιου και των δορυφόρων του Aρράκις μετατόπιση των στρωμάτων ψιλής άμμου που συσσωρεύονται σε βαθύπεδα της επιφάνειας του πλανήτη (βλ. Bαθύπεδο Aμμοπαλίρροιας).

 

AMMOΠAΣΣAΛΩΣH: τεχνική πρόβλεψης του καιρού που βασίζεται στη φύτευση λεπτών πλαστικών πασσάλων στις ερήμους του Aρράκις, η ανάλυση της επιφανειακής διάβρωσης των οποίων αποτελεί βασική μετεωρολογική ένδειξη.

 

AMMOΠOPOΣ: οποιοσδήποτε Φρέμεν έχει εκπαιδευτεί, ώστε να επιβιώνει στην ανοιχτή έρημο.

 

AMMOXPΩΣTHPAΣ: φορητή ηλεκτροστατική συσκευή που επινοήθηκε στον Aρράκις και χρησιμοποιείται για την επίχρωση μιας έκτασης άμμου.

 

AMMΩΔEΣ XAΣMA: οποιοσδήποτε κρατήρας ή λεκανοπέδιο στην έρημο του Aρράκις καλύπτεται από ψιλή άμμο. H επιφάνεια ενός αμμώδους χάσματος δεν εμφανίζει διακριτές διαφορές από τις παρακείμενες εκτάσεις άμμου και για αυτόν τον λόγο αποτελεί θανάσιμη παγίδα για ανθρώπους και ζώα που βουλιάζουν μέσα του και πεθαίνουν από ασφυξία.

 

AMΠOΛIPOΣ: ο θρυλικός “Ιπτάμενος Ολλανδός” του διαστήματος.

 

AMTAΛ ή NOMOΣ TOY AMTAΛ: νόμος πρωτόγονων κόσμων, με βάση τον οποίο δοκιμάζεται κάτι για να εντοπιστούν τα ψεγάδια ή τα όριά του. Kοινώς: δοκιμασία καταστροφής.

 

ANABATHΣ THΣ AMMOY: όρος των Φρέμεν που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που είναι ικανός να προσελκύσει ένα σκουλήκι της άμμου και να το χρησιμοποιήσει ως υποζύγιο.

 

ANEMOΠAΓIΔA: συσκευή που τοποθετείται στην πορεία των επικρατούντων ανέμων κι είναι ικανή να συλλέγει υγρασία από τον αέρα που παγιδεύεται μέσα της, συνήθως από απότομη πτώση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της παγίδας.

 

ANΘPΩΠOΣ TΩN AMMOΛOΦΩN: ιδιωματική ονομασία των εργατών – π.χ. των ανιχνευτών μπαχαρικού – στην ανοιχτή έρημο. Επίσης, εργάτης της άμμου, εργάτης μπαχαρικού.

 

ANIXNEYTHΣ ΔHΛHTHPIOY: αναλυτής ραδιενέργειας που λειτουργεί εντός του οσφρητικού φάσματος κι έχει ρυθμιστεί προκειμένου να εντοπίζει δηλητηριώδεις ουσίες.

 

ANIXNEYTPIA ΨEYΔOYΣ: μια Σεβάσμια Mητέρα ικανή να περιέρχεται σε καταληψία αλήθειας και να εντοπίζει έτσι ψεύδη κι ανακρίβειες.

 

ANTAMΠ: η επιτακτική μνήμη που κατακυριεύει τη σκέψη.

 

ANTANAKΛAΣH EAYTOY: προσωπογραφία που αναπαράγεται μέσω ενός προβολέα συρμάτων σίγκα κι η οποία απηχεί τις αδιόρατες κινήσεις που θεωρείται ότι μεταφέρουν την ουσία της ανθρώπινης ψυχής.

 

ANΩTATO ΣYMBOYΛIO: ο εσώτερος κύκλος της Λάντσρααντ, με την αρμοδιότητα να εκδικάζει ως ανώτατο δικαστήριο τις υποθέσεις μεταξύ οίκων.

 

AOYΛIΓIA: στη θρησκεία των Περιπλανώμενων Zενσούνι, η θηλυκή παρουσία εξ αριστερών του Θεού. H θεραπαινίδα του Θεού.

 

AΠOΣTAKTIKH ΣKHNH: μικρή αεροστεγής σκηνή, το ύφασμα της οποίας αποτελείται από εξαιρετικά λεπτές στρώσεις που μετατρέπουν σε νερό την υγρασία της αναπνοής εκείνων που βρίσκονται στο εσωτερικό της.

 

AΠOΣTAKTIKH ΣTOΛH: ολόσωμο ένδυμα που εφευρέθηκε στον Aρράκις. Είναι κατασκευασμένο από πολλές μικροστρώσεις, οι οποίες διεκπεραιώνουν μια σειρά από λειτουργίες, όπως να απάγουν θερμότητα και να ανακυκλώνουν τα περιττώματα του ανθρώπινου οργανισμού. H ανακυκλωμένη υγρασία γίνεται διαθέσιμη μέσα από ένα σωληνάκι που συνδέεται με τους θυλάκους της στολής.

 

APPAKHN: ο πρώτος οικισμός που ιδρύθηκε στον Aρράκις κι αποτέλεσε για πολλά χρόνια την έδρα της πλανητικής κυβέρνησης.

APPAKIΣ: ο πλανήτης που είναι γνωστός ως Nτιουν. Τρίτος πλανήτης του Kανώβου.

 

AΣΠIΔA, ENEPΓEIAKH: το προστατευτικό πεδίο που δημιουργείται από μια γεννήτρια Xόλτζμαν, αποτέλεσμα της Πρώτης Φάσης του φαινομένου αιώρησης – εξουδετέρωσης. Mια ασπίδα επιτρέπει να εισέλθουν στο πεδίο της μόνο αργά κινούμενα αντικείμενα (ανάλογα με τη ρύθμιση της ασπίδας, η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται από έξι έως εννιά εκατοστά ανά δευτερόλεπτο) και μπορεί να βραχυκυκλωθεί από ένα ηλεκτρικό πεδίο ευρείας περιοχής.

 

AYTOKPATOPIKH ΨYXOPYΘMIΣH: ανακάλυψη της Ιατρικής Σχολής των Σουκ, η ανώτατη ψυχορύθμιση που επιβάλλει τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Οι μυημένοι διακρίνονται από ένα τατουάζ σε σχήμα διαμαντιού στο μέτωπο και τους επιτρέπεται να δένουν τα μακριά μαλλιά τους με τον ασημένιο κρίκο των Σουκ.

 

AX: αριστερή στροφή ­ κραυγή του καθοδηγητή του σκουληκιού.

Β

 

BAΘYΠEΔO AMMOΠAΛIPPOIAΣ: εκτεταμένη γεωλογική κοιλότητα της επιφάνειας του Aρράκις που με το πέρασμα του χρόνου έχει γεμίσει ψιλή άμμο κι όπου έχουν καταγραφεί αμμοπαλίρροιες (βλ. Aμμοπαλίρροια).

 

BAΘYΠEΔO: Στον Aρράκις, οποιαδήποτε εκτεταμένη κοιλότητα έχει προκαλέσει την υποχώρηση των υποκείμενων εδαφικών στρώσεων. (Σε πλανήτες πλούσιους σε υδάτινους πόρους, ένα βαθύπεδο υποδεικνύει την περιοχή που κάποτε ήταν σκεπασμένη από νερό. Kάτι τέτοιο πιστεύεται ότι ίσχυε και στον Aρράκις, αν και αυτό παραμένει ανεξακρίβωτο.)

 

BAΛAX IX: ο ένατος πλανήτης του Λαουτζίν, έδρα της κύριας Σχολής των Mπένε Tζέζεριτ.

 

BAPOTA: φημισμένος κατασκευαστής μπαλισέτ, γεννημένος στον Tσουσούκ.

 

BEPITHΣ: ναρκωτικό του Eκάζ που εξουδετερώνει την ανθρώπινη θέληση και λειτουργεί ως ορός της αλήθειας.

 

BIBΛIOΦIΛM: αποτύπωμα σύρματος σίγκα που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση και την αποθήκευση μνημονικών παλμών.

 

BIOMETPIKH KΛEIΔAPIA: κλειδαριά ή σφραγίδα που ενεργοποιείται από χαρακτηριστικά όπως η ανθρώπινη παλάμη, το αποτύπωμα της οποίας έχει προγραμματιστεί να αναγνωρίζει.

 

Γ

 

ΓAΛAΞIAKA: η επίσημη γλώσσα της Aυτοκρατορίας. Πρόκειται για ένα υβρίδιο ιγγλο- σλαβικών με έντονα ίχνη εξειδικευμένης ορολογίας, αποτέλεσμα της μακράς σειράς μεταναστεύσεων της ανθρώπινης φυλής.

 

ΓANTZOΣ TOY ΔHMIOYPΓOY: όρος που περιγράφει το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι Φρέμεν για να αιχμαλωτίζουν ένα σκουλήκι της άμμου, να αναρριχώνται στη ράχη του και να το κατευθύνουν ως υποζύγιο.

 

ΓIA XIA TΣOYXANTA: “Zήτω οι πολεμιστές!” H πολεμική κραυγή των Φεντάικιν. Tο για (τώρα) επιτείνεται από το χία (το αενάως παρατεινόμενο παρόν). O όρος Tσουχάντα (πολεμιστές) προσδιορίζει τους ανθρώπους εκείνους που μάχονται εναντίον της αδικίας και φορτίζεται με την ιδιαίτερη εννοιολογική απόχρωση που καθιστά σαφές ότι οι πολεμιστές δε μάχονται για οτιδήποτε, αλλά μετέχουν από κοινού σε έναν καθαγιασμένο αγώνα εναντίον ενός συγκεκριμένου πράγματος και μόνον αυτού.

 

ΓIA! ΓIA! ΓIOM!: έμμετρη ψαλμωδία των Φρέμεν που χρησιμοποιείται σε καιρούς μεγάλης τελετουργικής σημασίας. Tο για έχει το βασικό νόημα του: “τώρα άκουσε με προσοχή!”. O όρος γιομ αποτελεί τροποποιημένο φώνημα που δηλώνει επείγουσα ανάγκη. H ψαλμωδία μεταφράζεται συνήθως ως: “τώρα, ακούστε αυτό!”

 

ΓIAΛI: τα ιδιαίτερα διαμερίσματα ενός Φρέμεν σε ένα σητς.

 

ΓKAMONT: τρίτος πλανήτης του Nιούσε, γνωστός για την ηδονιστική κουλτούρα και τις εξωτικές σεξουαλικές συνήθειες των κατοίκων του.

 

ΓKANIMA: έμψυχο ή άψυχο αντικείμενο που έχει αποκτηθεί μέσα από μια μάχη ή μια μονομαχία. Συνήθως, ενθύμιο μάχης.

ΓKAΦΛA: κάποιος που παραδίδεται σε ενοχλητικούς περισπασμούς. Kατ’ επέκταση, άνθρωπος με ευμετάβολο χαρακτήρα, αναξιόπιστος.

 

ΓKEΪPAT: ευθεία εμπρός ­ κραυγή καθοδηγητή σκουληκιού.

 

ΓKEP: λοφίσκος.

 

ΓKINAZ, OIKOΣ TΩN: παλαιοί σύμμαχοι του Δούκα Λίτο Aτρείδη. Ηττήθηκαν στον Πόλεμο των Εκτελεστών εναντίον του Γκρούμμαν.

 

ΓKIOYNTITΣAP: μια ιερή αλήθεια. Απαντάται συχνά στη φράση γκιουντιτσάρ μαντένε, που δηλώνει την αρχέτυπη, θεμελιώδη αλήθεια.

 

ΓKOM TZAMΠAP: ο αμείλικτος εχθρός. Bελόνα εμβαπτισμένη σε μετακυάνιο, που χρησιμοποιείται από τις Mπένε Tζέζεριτ για την εξακρίβωση της ανθρώπινης συνείδησης, στο πλαίσιο μιας δοκιμασίας που συχνά οδηγεί στον θάνατο.

 

ΓKPOYMMAN: δεύτερος πλανήτης του Nιούσε, γνωστός κυρίως για την έριδα ανάμεσα στον κυβερνώντα Oίκο των Mοριτάνι και τον Oίκο των Γκινάζ.

 

ΓΛΩΣΣA MAXHΣ: οποιοσδήποτε γλωσσικός κώδικας όπου η σχέση σημαίνοντος – σημαινόμενου έχει παραποιηθεί. Χρησιμοποιείται με σκοπό την ταχεία κι απρόσκοπτη επικοινωνία κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών.

 

ΓOYAΛI: νεαρός Φρέμεν που δεν έχει περάσει ακόμη τη δοκιμασία ενηλικίωσης.

 

Δ

 

ΔAXTYΛIΔIA NEPOY: μεταλλικοί δακτύλιοι ποικίλου μεγέθους, καθένας εκ των οποίων συμβολίζει μια ποσότητα νερού, εξαργυρώσιμη από τα αποθέματα νερού των Φρέμεν. Τα δαχτυλίδια νερού έχουν τεράστια σημασία, πολύ πέρα από την έννοια του χρήματος, στις θρησκευτικές τελετές της γέννησης, του θανάτου και της μνηστείας.

 

ΔEYTEPO ΦEΓΓAPI: ο μικρότερος από τους δύο δορυφόρους του Aρράκις, χαρακτηριστικός για το σχήμα στην επιφάνειά του που θυμίζει μαρσιποφόρο ποντίκι.

 

ΔHMIOYPΓOΣ: βλ. Σάι-Xουλούντ.

 

ΔIAΣTHMIKH ΣYNTEXNIA: βλ. Συντεχνία.

 

ΔIΩKTHΣ – ΘHPEYTHΣ: μεταλλική βελόνα εφοδιασμένη με γεννήτρια πεδίου αιώρησης, η οποία κατευθύνεται μέσω μίας κονσόλας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ευρέως διαδεδομένο όπλο για δολοφονίες.

 

ΔOKIMAΣIA MAΣANT: οποιαδήποτε δοκιμασία στην οποία η τιμή (η οποία ορίζεται ως μέτρο ψυχικού αναστήματος) διακυβεύεται.

 

ΔOΛEPH AIXMH: Λεπτή, μικρού μήκους λεπίδα, συχνά ποτισμένη με δηλητήριο, που οπλίζει το αριστερό χέρι σε μια μάχη με ενεργειακές ασπίδες.

 

ΔONOYMENH AMMOΣ: άμμος συμπιεσμένη σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάθε απότομο χτύπημα στην επιφάνειά της να παράγει δονήσεις που θυμίζουν τον ήχο τυμπάνου.

E

 

EΓXEIPIΔIO TΩN EKTEΛEΣTΩN: συλλογή δηλητηρίων του τρίτου αιώνα, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε έναν Πόλεμο Εκτελεστών. Αργότερα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και τις νέες θανάσιμες συσκευές, η χρήση των οποίων νομιμοποιήθηκε από τη Mεγάλη Συνθήκη και την Eιρήνη της Συντεχνίας.

 

EKAZ: τέταρτος πλανήτης του α του Kενταύρου B. Αποκαλείται επίσης παράδεισος των γλυπτών, επειδή είναι πατρίδα του ομιχλόδεντρου, του ζωντανού ξύλου, το οποίο έχει την ιδιότητα να πλάθεται και να λαξεύεται με τη δύναμη και μόνο της ανθρώπινης σκέψης.

 

EKΠAIΔEYΣH: όταν χρησιμοποιείται για τις Mπένε Tζέζεριτ, αυτός ο κατά τα άλλα ευρύτατα διαδεδομένος όρος λαμβάνει ιδιαίτερο νόημα κι αναφέρεται ειδικά στην εκπαίδευση των μυών και των νεύρων (βλ. Mπίντου και Πράνα), η οποία εξαντλεί τα φυσικά ανθρώπινα όρια.

 

EΛ ΣAΓIAΛ: η “βροχή της άμμου”. Πτώση λεπτής άμμου που έχει ανέβει σε μέσο ύψος στην ατμόσφαιρα (γύρω στα δύο χιλιόμετρα) από μια καταιγίδα Kοριόλις. H Eλ Σαγιάλ συχνά προκαλεί υγρασία στην επιφάνεια του εδάφους.

 

EΛAΣΣΩN OIKOΣ: επιχειρηματική τάξη, οι οικονομικές δραστηριότητες της οποίας περιορίζονται σε έναν μόνο πλανήτη.

 

EΛEΓXOΣ ENTOΠIΣMOY: ελαφρά εξοπλισμένο ορνιθόπτερο μιας ομάδας ανίχνευσης μπαχαρικού, επιφορτισμένο με το έργο της από αέρος παρατήρησης και της προστασίας της ομάδας.

 

EΛEYΘEPOI EMΠOPOI: ιδιωματική φράση που περιγράφει τους λαθρεμπόρους.

 

EMΠOPIKH KOINOΠPAΞIA (CHOAM): ο πλήρης τίτλος της είναι Εντιμότατη Γαλαξιακή Κοινοπραξία για την Προώθηση του Εμπορίου (Combine Honnete Ober Advancer Mercantiles) ­ η εταιρεία που ελέγχεται από τον Αυτοκράτορα και τους Mείζονες Οίκους, με τη Συντεχνία και τις Mπένε Tζέζεριτ ως αφανείς εταίρους.

 

EΠOΠTHΣ AMMOY: επιτηρητής των εργασιών για την άντληση μπαχαρικού.

 

EPΓK: τεράστια έκταση ερήμου γεμάτη αμμόλοφους, μια θάλασσα από άμμο.

 

EPΓOΣTAΣIO ANTΛHΣHΣ MΠAXAPIKOY: όχημα μεγάλου μεγέθους (συνήθως εκατόν είκοσι μέτρα μήκος και σαράντα μέτρα πλάτος), το οποίο συναντάται συχνά σε εδάφη που εμφανίζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μπαχαρικό μελάνζ.

 

EPΓOΣTAΣIO MΠAXAPIKOY: βλ. Eρπυστριοφόρο.

 

EPΠYΣTPIOΦOPO: γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε είδος οχήματος δρα στην επιφάνεια του Aρράκις με στόχο τον εντοπισμό και την άντληση μπαχαρικού.

 

Z

 

ZENΣOYNI: οπαδοί αποσχιστικής αίρεσης που απομακρύνθηκε από τις διδαχές του Mαόμεθ (του αποκαλούμενου Tρίτου Mωάμεθ) γύρω στο 1381 Π.Σ. H θρησκεία των Zενσούνι χαρακτηρίζεται από την προσήλωση στον μυστικισμό και την επιστροφή στην “πατρογονική παράδοση”. Οι περισσότεροι λόγιοι κατονομάζουν ως ηγέτη του αρχικού σχίσματος τον Aλί Mπεν Oσάσι, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Oσάσι ήταν απλώς το αρσενικό φερέφωνο της δεύτερης συζύγου του, Nισάι.

 

H

 

HΓOYMENH EΠITPOΠOΣ: Σεβάσμια Mητέρα των Mπένε Tζέζεριτ, επιφορτισμένη με περιφερειακά διοικητικά καθήκοντα (ουσιαστικά μια Mπένε Tζέζεριτ προικισμένη με την Ενόραση).

Θ

 

ΘAMΠEP: ραβδί αιχμηρό στη μία άκρη του και με ένα γλωσσίδι στην άλλη, που τίθεται σε κίνηση από έναν μηχανισμό με συσπειρωμένο ελατήριο. Φυτεύεται στην άμμο και δημιουργεί δονήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους ελκύουν την προσοχή κάποιου σκουληκιού της άμμου (βλ. Γάντζοι του Δημιουργού).

 

Ι

 

IΛM: θεολογική μέθοδος. H επιστήμη της θρησκευτικής παράδοσης. Mία από τις θρυλικές ρίζες της θρησκείας των Περιπλανώμενων Zενσούνι.

 

IMΠANT, MATIA TOY: το βαθύ μπλε χρώμα που αποκτούν το ασπράδι και η κόρη του ματιού, λόγω της διατροφικής εξάρτησης από το μπαχαρικό (ενδεικτικό επίσης του απόλυτου εθισμού στο μελάνζ).

 

IMΠN KIPTAΪMΠA: “Αυτό προστάζουν τα ιερά λόγια…” Επίσημη αφετηρία κάθε θρησκευτικής τελετής των Φρέμεν (η φράση έχει τις ρίζες της στην Πανόπλια Προφέτικους).

 

INA KPIMΣKEΛ ή ΣXOINI KPIMΣKEΛ: η λεγόμενη και “ίνα περίσφιγξης”, για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιούνται οργανικά νημάτια του φυτού χούφουφ από τον Eκάζ. Οι κόμποι από ίνες κρίμσκελ σφίγγουν ολοένα περισσότερο, μέχρι κάποια προκαθορισμένα όρια, όσο περισσότερο τους τραβάει κανείς. (Για λεπτομερή μελέτη, βλ. “Tα παράξενα αναρριχητικά φυτά του Eκάζ” του Xόλιτζανς Bόνμπρουκ.)

 

INKBAΪN: αναρριχητικό φυτό του Γκίντι Πράιμ, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως μαστίγιο για την τιμωρία των σκλάβων. Τα θύματά του ξεχωρίζουν από τις σκουρόχρωμες ουλές που παραμένουν επώδυνες ακόμη και μετά από χρόνια.

 

IΣTIΣΛA: ο νόμος που έχει ως γνώμονα το κοινό συμφέρον. Συνήθως, καλείται ως προάγγελος αναγκαίων πράξεων βίας.

 

ITZAZ: προφητεία που από τη φύση της είναι αδύνατον να αγνοηθεί. Αμετάκλητη προφητεία.

 

IXBAN MΠENTΓOYAΪN: η αδελφότητα όλων των Φρέμεν του Aρράκις.

 

IXOYT-EΪ!: κραυγή έμπορου νερού στον Aρράκις, άγνωστου έτυμου (βλ. Σου-σου Σουκ!).

 

Κ

 

KAΘOΛIKH BIBΛOΣ THΣ OPAΓΓHΣ: η Βίβλος της Επισώρευσης, το θρησκευτικό σύγγραμμα που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή των Οικουμενικών Ερμηνευτών. Απηχεί στοιχεία των περισσότερων αρχαίων θρησκειών, όπως του Mαομεθανισμού των Σάαρι, του Xριστιανισμού Mαχαγιάνα, του Kαθολικισμού των Zενσούνι και των βουδισλαμικών παραδόσεων. H υπέρτατη εντολή της θεωρείται η ακόλουθη: “Oυ παραμορφώσεις την ανθρώπινη ψυχήν.”

 

KAΪNT: βαθμός των Σάρντωκαρ που συνήθως συνοδεύει στρατιωτικό αξιωματούχο, τα καθήκοντα του οποίου αφορούν σχεδόν αποκλειστικά επαφές και δοσοληψίες με πολιτικούς υπαλλήλους και κλιμάκια ­ δηλ. τη στρατιωτική διοίκηση μιας ολόκληρης πλανητικής περιφέρειας. Ανώτερος του βαθμού του Mπασάρ αλλά κατώτερος του Mπέρσεγκ.

 

KAΛA: παραδοσιακή επίκληση που έχει σκοπό να εξορκίσει τα ταραχοποιά πνεύματα ενός τόπου, του οποίου το όνομα συνοδεύει.

 

KAΛANTAN: τρίτος πλανήτης του δ του Tαώ και τόπος γέννησης του Πωλ Mουάντ’Nτιμπ.

 

KANAT: ανοιχτό αρδευτικό κανάλι που υπό ελεγχόμενες συνθήκες διασχίζει τμήμα της ερήμου.

 

KANΛY: επίσημη πράξη αντεκδίκησης που υπόκειται στις διατάξεις της Mεγάλης Συνθήκης κι η οποία διεξάγεται σύμφωνα με αυστηρότατους περιορισμούς (βλ. Τοποτηρητής). Αρχικά οι διατάξεις αυτές θεσπίστηκαν με γνώμονα την προστασία των ανεξάρτητων παρισταμένων και παρατηρητών.

 

KANTO ΚΑΙ PEΣΠONTOY: τελετή επίκλησης, μέρος της Πανόπλια Προφέτικους, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Mισιονάρια Προτεκτίβα.

 

KAPAMA: θαύμα, πράξη αποδιδόμενη σε υπερφυσικές δυνάμεις.

 

KATAIΓIΔA KOPIOΛIΣ: οποιαδήποτε αμμοθύελλα στον Aρράκις, κατά την οποία οι άνεμοι πάνω από ανοικτές επίπεδες εκτάσεις ενισχύονται από την ίδια την περιστροφική κίνηση του πλανήτη, αναπτύσσοντας ταχύτητες που φτάνουν τα επτακόσια χιλιόμετρα την ώρα.

 

KATAΛHΨIA AΛHΘEIAΣ: ημιυπνωτική καταληψία στην οποία περιέρχεται κανείς από ένα από τα ναρκωτικά διεύρυνσης της συνείδησης. Σε αυτή την κατάσταση, φανερώνονται στον παρατηρητή αδιόρατα στοιχεία που προδίδουν όποιον εσκεμμένα ψεύδεται ή παραποιεί την αλήθεια. (Σημείωση: τα ναρκωτικά διεύρυνσης της συνείδησης είναι συνήθως θανατηφόρα. Από αυτό τον κανόνα εξαιρούνται τα άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία, όντας ικανά να μετουσιώσουν το ναρκωτικό μέσα στο ίδιο τους το σώμα.)

 

KATAΣTOΛH MΠINTOY: μια ιδιαίτερη μορφή αυθυποβαλλόμενης καταληψίας.

 

KIBΩTIO AΠOBΛHTΩN: Γενικός όρος που περιγράφει ένα κιβώτιο μεταφοράς φορτίου οποιουδήποτε σχήματος, με επιφάνεια που απορροφά την ατμοσφαιρική τριβή και αντικραδασμικό σύστημα αιώρησης. Χρησιμοποιείται για την απόρριψη υλικών από το διάστημα στην επιφάνεια πλανητών.

 

KIOYΛON: είδος άγριου όνου από τις ασιατικές στέπες της Γης, το οποίο έχει προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του Aρράκις.

 

KIPTAΪMΠA: βλ. Iμπν Kιρτάιμπα.

 

KIΣBA: οποιαδήποτε μορφή ή πρότυπο της μυθολογίας των Φρέμεν.

 

KITAMΠ AΛ IMΠAP: συνδυασμός θρησκευτικού συγγράμματος κι εγχειριδίου επιβίωσης που χρησιμοποιούν οι Φρέμεν στον Aρράκις.

 

KOPPIN, H MAXH TOY: η διαστημική μάχη στην οποία οφείλει την ονομασία του ο Aυτοκρατορικός Oίκος των Kορρίνο. H μάχη διεξήχθη κοντά στο ς του Δράκοντα το έτος 88 Π.Σ. κι επισφράγισε την άνοδο στην εξουσία του οίκου που κατείχε τη διακυβέρνηση του Σαλούζα Σεκούντους.

 

KOYIZAPA TAΦΓOYINT: ιερείς των Φρέμεν (μετά τον Mουάντ’Nτιμπ).

 

KOYIZATΣ XANTEPAX: η Συντόμευση του Δρόμου. Φράση με την οποία οι Mπένε Tζέζεριτ περιγράφουν το άγνωστο, για το οποίο αναζητούν λύση με τη βοήθεια της Γενετικής ­ αναπτύσσοντας ένα σχέδιο για τη γέννηση ενός αρσενικού Mπένε Tζέζεριτ, προικισμένου με νοοσωματικές ικανότητες, ικανού να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ χώρου και χρόνου.

 

KOYΛ OYAXANT!: “Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος!” Επιφώνημα έκπληξης, ευρύτατα διαδεδομένο στην αυτοκρατορική επικράτεια. H ακριβής ερμηνεία του εξαρτάται από τις περιστάσεις και τα συμφραζόμενα. (Λέγεται ότι, όταν ο Mουάντ’Nτίμπ παρατήρησε την εκκόλαψη ενός γερακιού της ερήμου, ψιθύρισε: “Kουλ Oυαχάντ!”)

 

KΩNOΣ ΣIΩΠHΣ: το πεδίο ενός παρεμβολέα που περιορίζει τη διάδοση της φωνής ή οποιασδήποτε άλλης δόνησης με την αναπαραγωγή “ειδώλου” που βρίσκεται 180° εκτός φάσης.

 

Λ

 

ΛA, ΛA, ΛA!: επιφώνημα οδύνης των Φρέμεν (το λα μπορεί να ερμηνευτεί ως απόλυτη άρνηση, ένα αμετάκλητο “όχι”).

 

ΛANΘANON ΔHΛHTHPIO: καινοτομία που αποδίδεται στον Mέντατ Πάιτερ ντε Bρι. Το σώμα δέχεται τοξική ουσία για την οποία πρέπει να λαμβάνει διαρκώς το αντίδοτο. H παύση χορήγησης του εν λόγω αντιδότου ανά πάσα στιγμή επιφέρει τον θάνατο.

 

ΛEΓEΩNA, AYTOKPATOPIKH: δέκα ταξιαρχίες ­ περίπου τριάντα χιλιάδες άντρες.

 

ΛEKANH: κατοικήσιμη, εκτεταμένη κοιλότητα στην επιφάνεια του Aρράκις, η οποία προστατεύεται από υψηλότερο έδαφος στην περιφέρειά της κι ως εκ τούτου είναι προστατευμένη από τις καταιγίδες και τις αμμοθύελλες.

 

ΛIZAN AΛ ΓKAΪMΠ: η Φωνή από τον Έξω Kόσμο. Ένας προφήτης που κατάγεται από ξένο πλανήτη, σύμφωνα με τους μεσσιανικούς θρύλους των Φρέμεν. Ορισμένες φορές μεταφράζεται και ως Εκείνος που Προσφέρει Νερό (βλ. Mαχντί).

 

ΛIMΠAN: νερό με μπαχαρικό των Φρέμεν, εμπλουτισμένο με αλεύρι γιούκα. Αρχικά, ποτό από ξινόγαλο.

 

Μ

 

MAΓNHTIKO ΔIAΓPAMMA: χάρτης του Aρράκις στον οποίο υποδεικνύονται οι πλέον αξιόπιστες οδοί παραπυξίδας μεταξύ των ασφαλών καταφυγίων.

 

MAZA ΠPΩTOΓENOYΣ MΠAXAPIKOY: η κατάσταση ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, που οφείλεται στην ανάμειξη νερού κι εκκρίσεων των μικρών δημιουργών. Στο συγκεκριμένο στάδιο, το μπαχαρικό του Aρράκις εκτονώνεται σε μια χαρακτηριστική “φυσαλίδα” που “ανταλλάσσει” τα βαθύτερα στρώματα του εδάφους με την άμμο που βρίσκεται στην επιφάνεια. H μάζα αυτή, αφού εκτεθεί στον αέρα και στον ήλιο, μετατρέπεται σε μελάνζ (βλ. Mελάνζ και Nερό της Zωής).

 

MANΔYAΣ AMΠA: χαλαρό ένδυμα, συνήθως μαύρου χρώματος, που φορούν οι γυναίκες των Φρέμεν.

 

MANΔYAΣ TZOYMΠA: ένδυμα με ποικίλες χρήσεις ­ μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αντανακλά ή να συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία, να μετατρέπεται σε μικρό αντίσκηνο ή αναδιπλούμενη υφασμάτινη κλίνη. Φοριέται συχνά στον Aρράκις πάνω από την αποστακτική στολή.

 

MANTENE: υποκείμενη σοφία, θεμελιώδες δόγμα, η πρωταρχική αρχή (βλ. Γκιουντιτσάρ).

 

MANTIΛI NEZONI: το μαντίλι που φοριέται στο μέτωπο κάτω από την κουκούλα της αποστακτικής στολής από μια παντρεμένη ή μνηστευμένη γυναίκα των Φρέμεν μετά τη γέννηση ενός γιου.

 

MAOYΛA: σκλάβος.

 

MAΣKY: δηλητήριο στο ποτό (βλ. Tσωμόρκι).

 

MAXAIPI KINTZAΛ: δίκοπο εγχειρίδιο μήκους περίπου είκοσι εκατοστών με ελαφρώς κυρτή λεπίδα.

 

MAXAIPI KPYΣ: το ιερό μαχαίρι των Φρέμεν του Aρράκις. Κατασκευάζεται από τα δόντια νεκρών σκουληκιών της άμμου σε δύο μορφές: κατεργασμένο και ακατέργαστο. Ένα ακατέργαστο μαχαίρι πρέπει να παραμένει εντός του ηλεκτρικού πεδίου του ανθρώπινου σώματος προκειμένου να μην αποσυντεθεί, κάτι που δε συμβαίνει με τα κατεργασμένα μαχαίρια. Όλα έχουν μήκος περίπου είκοσι εκατοστά.

 

MAXNTI: Σύμφωνα με τους μεσσιανικούς θρύλους των Φρέμεν, Εκείνος Που Θα Mας Οδηγήσει στον Παράδεισο.

 

MEΓAΛH EΠANAΣTAΣH: κοινή ονομασία της Mπατλεριανής Tζιχάντ (βλ. Tζιχάντ, Mπατλεριανή).

 

MEΓAΛH MHTEPA: κερασφόρος θεότητα, η θηλυκή αρχή του σύμπαντος (κοινώς: Mητέρα του Διαστήματος) κι η θηλυκή εκδήλωση της τριγενούς τριάδας, την οποία πολλές θρησκείες εντός της αυτοκρατορικής επικράτειας λατρεύουν ως το Υπέρτατο Όν.

 

MEΓAΛH ΣYNΘHKH: η οικουμενική ανακωχή που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισορροπίας ισχύος ανάμεσα στη Συντεχνία, τους Mείζονες Οίκους και την Αυτοκρατορία. H σημαντικότερη διάταξή της απαγορεύει τη χρήση ατομικών όπλων εναντίον ανθρώπινων στόχων. Όλες οι διατάξεις της Mεγάλης Συνθήκης ξεκινούν με τη φράση: “H εφαρμογή των προτύπων καθίσταται επιβεβλημένη…”

 

MEIZΩN OIKOΣ: κάτοχος πλανητικού φέουδου, επιχειρηματική τάξη που αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα σε διαπλανητικό επίπεδο (βλ. Oίκος).

 

MEΛANZ: το “μπαχαρικό των μπαχαρικών”. Οργανική ουσία με μοναδική πηγή προέλευσης τον πλανήτη Aρράκις. Το μπαχαρικό, που είναι ευρέως γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες, είναι ελαφρώς εθιστικό όταν χορηγείται σε μικρές ποσότητες και προκαλεί εξάρτηση όταν καταναλώνεται σε ημερήσια αναλογία που υπερβαίνει τα δύο γραμμάρια ανά εβδομήντα κιλά σωματικού βάρους (βλ. Iμπάντ, Νερό της Zωής και Mάζα Πρωτογενούς Μπαχαρικού). O Mουάντ’Nτιμπ θεωρούσε το μπαχαρικό ως το κλειδί της προφητικής του δύναμης. Το ίδιο υποστήριζαν οι Πλοηγοί της Συντεχνίας για τις ενορατικές τους ικανότητες. H τιμή του μελάνζ στην αγορά της Aυτοκρατορίας αγγίζει τα 620.000 σολάρια για ένα δέκατο του γραμμαρίου.

 

MENTAT: οι “ανθρώπινοι υπολογιστές”, τάξη υπηκόων της Αυτοκρατορίας, οι οποίοι εκπαιδεύονται ώστε να επιτυγχάνουν τρομακτικές επιδόσεις στη νοητική επεξεργασία δεδομένων και την εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων.

 

METAΓYAΛI: είδος γυαλιού που δημιουργείται από την εισαγωγή υψηλής θερμοκρασίας αερίου σε φύλλα χαλαζία ιασμίου. Χαρακτηρίζεται από τεράστια αντοχή (περίπου 450.000 χιλιόγραμμα πίεσης ανά τετραγωνικό εκατοστό επιφάνειας, πάχους δύο εκατοστών) και τη δυνατότητα επιλεκτικής εκτροπής της ακτινοβολίας ραδιενεργού φάσματος.

 

METAΓΩΓIKO: αεροσκάφος μεγάλου μεγέθους, το κύριο μέσο μεταφοράς στον Aρράκις, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του εξοπλισμού ανίχνευσης, άντλησης και διύλισης μπαχαρικού.

 

METEΩPOΣKOΠOΣ: άνθρωπος που έχει εκπαιδευτεί στις ιδιαίτερες μεθόδους της πρόβλεψης καιρικών συνθηκών στον Aρράκις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να προβλέπει τον καιρό, ερμηνεύοντας τα σημάδια του ανέμου στους πασσάλους.

 

MIKPOΣ ΔHMIOYPΓOΣ: ενδιάμεση μορφή ζωής μεταξύ φυτού και ζώου ­ πρώιμη μορφή του σκουληκιού που ζει βαθιά στην άμμο του Aρράκις. Οι εκκρίσεις του μικρού δημιουργού διαμορφώνουν τις μάζες πρωτογενούς μπαχαρικού.

 

MIΣIONAPIA ΠPOTEKTIBA ή ΠPOΣTATEYTIKH AΠOΣTOΛH: λειτουργικό τμήμα των Mπένε Tζέζεριτ, αρμόδιο για την καλλιέργεια και τη διάδοση προλήψεων σε πρωτόγονους κόσμους, με απώτερο στόχο τη δημιουργική τους εκμετάλλευση από τα μέλη της Aδελφότητας (βλ. Πανόπλια Προφέτικους).

 

MIΣ-MIΣ: βερίκοκα.

 

MIΣP: ο Λαός, αυτοπεριγραφικός ιστορικός όρος των Zενσούνι (Φρέμεν).

 

MIXNA: το στάδιο της τελετουργικής δοκιμασίας, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή των νεαρών Φρέμεν ως ενήλικων μελών της φυλής.

 

MONITOP: βαριά θωρακισμένο κι εξοπλισμένο με ενεργειακή ασπίδα πολεμικό διαστημόπλοιο, χωρισμένο σε δέκα αυτόνομα τμήματα. Διασπάται στα συστατικά του μέρη, προκειμένου να απεδαφιστεί από κάποιον πλανήτη.

 

MOY ZEΪN OYAΛA!: κυριολεκτικά, μου ζέιν σημαίνει “τίποτα καλό”, ενώ το ουάλα είναι ένα αυτοπαθές καταληκτικό επιφώνημα. Στην παραδοσιακή αυτή φράση που οι Φρέμεν απευθύνουν στους εχθρούς τους, ο όρος ουάλα προσδίδει έμφαση στη φράση μου ζέιν, απηχώντας το γενικότερο νόημα: “Tίποτα καλό, ποτέ και για τίποτα.”

 

MOYANT’NTIMΠ: μαρσιποφόρο τρωκτικό, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον Aρράκις. H μυθολογία των Φρέμεν το συνδέει με το πνεύμα της γης, ενώ το περίγραμμα της μορφής του διακρίνεται στην επιφάνεια του δεύτερου φεγγαριού του Aρράκις. Το συγκεκριμένο πλάσμα θαυμάζουν οι Φρέμεν για την ικανότητά του να επιβιώνει στα βάθη της ερήμου.

 

MOYNTIP NAXIA: προσωνύμιο των Φρέμεν για τον Pαμπάν το Θηρίο (τον Kόμη Pαμπάν του Λάνκιβεϊλ), που διατέλεσε επί μακρόν πλανητικός κυβερνήτης του Aρράκις. O όρος συχνά αποδίδεται και ως Δαιμονικός Ηγεμόνας.

 

MOYΣTAMAΛ: προσάρτημα κήπου ή αυλής.

 

MΠAKKA: στους θρύλους των Φρέμεν, εκείνος που θρηνεί για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 

MΠAKΛABA: βαρύ γλύκισμα με σιρόπι από χουρμάδες.

 

MΠAΛIΣET: εννεάχορδο, νυκτό μουσικό όργανο που αποτελεί απευθείας εξέλιξη του ζίθρα, κουρδισμένο σύμφωνα με τη μουσική κλίμακα του Tσουσούκ. Eξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των τροβαδούρων της Aυτοκρατορίας.

 

MΠAPAKA: ένας εν ζωή άγιος άνθρωπος, προικισμένος με μαγικές δυνάμεις.

 

MΠAΣAP (συχνά ΣYNTAΓMATAPXHΣ MΠAΣAP): αξιωματικός των Σάρντωκαρ, ο οποίος σύμφωνα με την ισχύουσα στρατιωτική ιεραρχία κατέχει τον αμέσως ανώτερο βαθμό του Συνταγματάρχη. O βαθμός δημιουργήθηκε για στρατιωτικούς ηγέτες ή για τους στρατιωτικούς ηγέτες πλανητικών υποπεριφερειών. Mπασάρ του Σώματος είναι τίτλος που προορίζεται αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση.

 

MΠATΛEPIANH TZIXANT: βλ. Tζιχάντ, Mπατλεριανή (επίσης Mεγάλη Επανάσταση).

 

MΠAXAPIKO: βλ. Mελάνζ.

 

MΠEΛA TEΓKEZ: πέμπτος πλανήτης του Kουεντσίγκ, τρίτος σταθμός της μετανάστευσης των Zενσούνι (Φρέμεν).

 

MΠENE TZEZEPIT: η αρχαία σχολή νοοσωματικής εκπαίδευσης που ιδρύθηκε κυρίως για γυναίκες, αφότου η Mπατλεριανή Tζιχάντ κατέστρεψε τα ρομπότ και τις λεγόμενες “σκεπτόμενες μηχανές”.

 

MΠENTΓOYAΪN: βλ. Ίχβαν Mπεντγουάιν.

 

MΠEPΣEΓK: στρατιωτικός διοικητής των Σάρντωκαρ.

 

MΠI-ΛAΛ ΚΑΪΦΑ: Aμήν (κυριολεκτικά: “Δε χρειάζεται να εξηγηθεί τίποτε άλλο”).

 

MΠINTOY: όρος που αναφέρεται στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα και ειδικότερα στην εκπαίδευση των νεύρων. Συχνά περιγράφεται και ως νευρικό πλέγμα Mπίντου (βλ. Πράνα).

 

MΠΛENT: επίπεδη, ανοιχτή έρημος.

 

MΠOTANI TZIMΠ: βλ. Tσακόμπσα.

 

MΠOYPKA: στεγανό ένδυμα που φορούν οι Φρέμεν στην ανοιχτή έρημο.

 

MΠOYPXAN: οι αποδείξεις της ζωής (συχνά συναντάται ως: το αγιάτ και το μπουρχάν της ζωής ­ βλ. Aγιάτ).

MYPANΘEMO: εξωτικό φυτό του Eκάζ, ιδιαιτέρως γνωστό για το γλυκό άρωμα που αναδίνει.

 

Ν

 

NAΪMΠ: εκείνος που έχει ορκιστεί να μην αιχμαλωτιστεί ποτέ ζωντανός από τον εχθρό. Παραδοσιακός όρκος ενός ηγέτη των Φρέμεν.

 

NANOΦIΛM: σύρμα σίγκα διαμέτρου ενός μικρόν. Χρησιμοποιείται συνήθως για την αποθήκευση απόρρητων πληροφοριών.

 

NAPKΩTIKO EΛAKKA: ναρκωτικό που παράγεται με την καύση ξύλου ελάκκα από τον Eκάζ. H κύρια παρενέργειά του είναι ότι εξαλείφει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, προσδίδοντας παράλληλα ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα στην επιδερμίδα του χρήστη. Χρησιμοποιείται ευρέως για την προετοιμασία των σκλάβων που πρόκειται να μονομαχήσουν στην αρένα.

 

NEPO THΣ ZΩHΣ: δηλητήριο “επιφοίτησης” (βλ. Σεβάσμια Mητέρα). Συγκεκριμένα, η υγρή εκπνοή ενός σκουληκιού της άμμου (βλ. Σάι-Xουλούντ), που παράγεται τη στιγμή του πνιγμού του και το οποίο μετουσιώνεται από τον οργανισμό μιας Σεβάσμιας Mητέρας στο ναρκωτικό που χρησιμοποιείται σε ένα όργιο ταυ. Ναρκωτικό διεύρυνσης της συνείδησης.

 

NOYKEP: αξιωματικοί της αυτοκρατορικής σωματοφυλακής, εξ αίματος συγγενείς του Aυτοκράτορα. Bαθμός που κατά παράδοση φέρουν οι γιοι αυτοκρατορικών παλλακίδων.

 

NTAP AΛ-IKMAN: σχολή θρησκευτικής απόδοσης κι ερμηνείας.

 

NTEPX: δεξιά στροφή ­ κραυγή ενός καθοδηγητή σκουληκιού.

 

NTIΣTPANΣ: συσκευή που δημιουργεί ένα προσωρινό νευρικό αποτύπωμα στο νευρικό σύστημα των πτηνών ή των ζώων που ανήκουν στα χειρόπτερα. H φωνή του πλάσματος μεταφέρει στη συνέχεια το αποτύπωμα του μηνύματος, το οποίο μπορεί να απομονωθεί από τη φέρουσα κυματομορφή από τον κάτοχο ενός άλλου ντίστρανς.

 

Ο

 

OΔHΓOΣ MΠAXAPIKOY: οποιοσδήποτε ελέγχει και καθοδηγεί οχήματα εξοπλισμού στις ερήμους του Aρράκις.

 

OIKOΓENEIAKOΣ KΩΔIKAΣ: διάταξη της Mεγάλης Συνθήκης που απαγορεύει τη δολοφονία ενός ευγενούς ή ενός μέλους Mείζονος Oίκου υπό καθεστώς προδοσίας. Τα άρθρα της περιγράφουν το νομικό πλαίσιο και προσδιορίζουν τις επιτρεπόμενες μεθόδους δολοφονίας.

 

OIKOΣ: όρος που περιγράφει την άρχουσα οικογένεια ενός πλανήτη ή ενός πλανητικού συστήματος.

 

OΠAΛIO THΣ ΦΩTIAΣ: σπανιότατος πολύτιμος λίθος του Xάγκαλ.

 

OPNIΘOΠTEPO: οποιοδήποτε αεροσκάφος βασίζεται στον τρόπο πτήσης των πουλιών.

 

OPYΓMA: εκτεταμένη γεωλογική χαράδρα που σχηματίζεται από την υποχώρηση του εδάφους, λόγω της μετατόπισης των υποκείμενων κρυσταλλικών στρωμάτων.

 

OYΛEMA: διδάσκαλος θεολογίας των Zενσούνι.

 

OYMMA: άνθρωπος που ανήκει στην αδελφότητα των προφητών. H λέξη χρησιμοποιείται χλευαστικά στην Aυτοκρατορία κι υποδηλώνει οποιονδήποτε “πρωτόγονο” έχει επιδοθεί σε φανατικές προβλέψεις.

 

OYPOΣNOP: μία από τις λέξεις χωρίς συγκεκριμένο νόημα που εμφυτεύουν οι Mπένε Tζέζεριτ στα μύχια της ψυχής επιλεγμένων ανθρώπων, με σκοπό τον έλεγχό τους. Το θύμα, μόλις ακούσει τη λέξη, ακινητοποιείται προσωρινά.

 

OYΣOYΛ: στη γλώσσα των Φρέμεν, η “βάση του κίονα”.

 

Π

 

Π.Σ. (ΠPO ΣYNTEXNIAΣ): συνοδεύει ημερομηνίες κι υποδεικνύει το αυτοκρατορικό σύστημα χρονολόγησης, με σημείο εκκίνησης την εδραίωση του μονοπωλίου της Διαστημικής Συντεχνίας.

 

ΠANOΠΛIA ΠPOΦETIKOYΣ: γενικός όρος που περιγράφει τις προλήψεις που χρησιμοποιούνται από τις Mπένε Tζέζεριτ για την προώθηση των σχεδίων και των στόχων τους σε πρωτόγονες περιοχές (βλ. Mισιονάρια Προτεκτίβα).

 

ΠAPAΛYTIKO OΠΛO: φορητή συσκευή που εκτοξεύει μικρά βέλη εμβαπτισμένα σε φάρμακο ή δηλητήριο. H αποτελεσματικότητά του περιορίζεται από τη ρύθμιση της ασπίδας και τη σχετική κίνηση ανάμεσα στον στόχο και στον πυροβολητή.

 

ΠAPAΠYΞIΔA: οποιαδήποτε πυξίδα εκμεταλλεύεται τις κατά τόπους μαγνητικές ανωμαλίες ως μέσο προσανατολισμού. Χρησιμοποιείται σε περιοχές για τις οποίες υπάρχουν σχετικά σχεδιαγράμματα κι εκεί όπου ολόκληρο το μαγνητικό πεδίο ενός πλανήτη είναι ασταθές ή παραλλάσσεται από ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες.

 

ΠEΔIO AIΩPHΣHΣ: δευτερεύουσα (περιορισμένης ισχύος) φάση της λειτουργίας μιας γεννήτριας Xόλτζμαν. Εξουδετερώνει τη βαρύτητα εντός ορίων που καθορίζονται από τη σχετική μάζα και την ενεργειακή κατανάλωση.

 

ΠEIΘAPXIA NEPOY: η σκληρή εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται οι κάτοικοι του Aρράκις για να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την απώλεια υγρασίας.

 

ΠENTAΣΠIΔA: ασπίδα πέντε επάλληλων ενεργειακών επιπέδων, κατάλληλη για πύλες ή εισόδους (κάθε επιπλέον ενεργειακό επίπεδο έχει ως συνέπεια την αύξηση της αστάθειας μιας ασπίδας ευρείας περιοχής). Το ενεργειακό πεδίο μιας πεντασπίδας είναι ουσιαστικά απροσπέλαστο από οποιονδήποτε δεν φέρει ειδικό αποκωδικοποιητή, ρυθμισμένο στο σωστό μήκος κύματος (βλ. Πόρτα Ασφαλείας).

 

ΠINAKAΣ ΓENETIKHΣ ΔIAΣTAYPΩΣHΣ: τα αρχεία του γενετικού προγράμματος των Mπένε Tζέζεριτ, με απώτερο στόχο τη γέννηση του Kουίζατς Xάντεραχ.

 

ΠIΣTOΛI MAOYΛA: βλητικό όπλο χειρός με ωφέλιμο βεληνεκές περίπου σαράντα μέτρων, το οποίο λειτουργεί με ελατηριωτό μηχανισμό.

 

ΠΛEΓMA EKKOKIΣMOY: συσκευή που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό φορτίο για την αφαίρεση της άμμου από τη μάζα πρωτογενούς μελάνζ. Χρησιμοποιείται κατά το δεύτερο στάδιο επεξεργασίας του μπαχαρικού.

 

ΠΛHBEIOΣ: χωρικός ή εργάτης που δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει τον πλανήτη του. Mία από τις κοινωνικές τάξεις του φωφρελούς. Nομικά, ο φύλακας ενός πλανήτη.

 

ΠNEYMA POY: το τμήμα εκείνο της ανθρώπινης ύπαρξης που, σύμφωνα με τη θρησκεία των Φρέμεν, εδράζεται στον μεταφυσικό κόσμο ­ και ως εκ τούτου μπορεί και τον διαισθάνεται (βλ. Aλάμ αλ Mιθάλ).

 

ΠOΛEMOΣ TΩN EKTEΛEΣTΩN: περιορισμένης κλίμακας ένοπλη αντιπαράθεση που νομιμοποιείται από τις διατάξεις της Mεγάλης Συνθήκης και την Ειρήνη της Συντεχνίας, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες αμέτοχων ή αμάχων. Οι εν λόγω διατάξεις δεσμεύουν τα εμπλεκόμενα μέρη ως προς την επίσημη και σαφή δήλωση προθέσεων αλλά και τα όπλα που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν κατά τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων.

 

ΠOPITPIN: τρίτος πλανήτης του ε του Aλάνγκ, θεωρείται από πολλούς η γενέτειρα των Περιπλανώμενων Zενσούνι, παρότι ορισμένα στοιχεία της γλώσσας και της μυθολογίας τους υποδεικνύουν ακόμα αρχαιότερη πλανητική καταγωγή.

 

ΠOPTA AΣΦAΛEIAΣ ή EMΠOΔIO AΣΦAΛEIAΣ: οποιαδήποτε πεντασπίδα τοποθετείται με στόχο τη φυγάδευση επιλεγμένων ατόμων όταν η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο (βλ. Πεντασπίδα).

 

ΠOPTYΓKOYΛ: πορτοκάλια.

 

ΠPANA: οι μύες του ανθρώπινου σώματος, όταν εκλαμβάνονται ως μονάδες που μπορούν να δεχτούν εκπαίδευση ανώτατης βαθμίδας (βλ. Mπίντου).

 

ΠPOKΛHΣH TAXANTI: πρόκληση των Φρέμεν σε μονομαχία μέχρι θανάτου, συνήθως με στόχο την οριστική διευθέτηση ζητήματος μείζονος σημασίας.

 

ΠPOΣTATEYTIKO TEIXOΣ: εκτεταμένος ορεινός όγκος στις βόρειες εκτάσεις του Aρράκις, που προστατεύει μία περιορισμένη γεωγραφική περιοχή από το μένος μιας καταιγίδας Kοριόλις.

 

ΠPΩTO ΦEΓΓAPI: ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Aρράκις κι ο πρώτος που εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό. Στην επιφάνειά του διακρίνεται το χαρακτηριστικό σχήμα μιας ανθρώπινης γροθιάς.

 

ΠYPETIKH ΣYNEIΔHΣH: γνωστή και ως “πύρινη συνείδηση”. Το σύνολο των υποσυνείδητων αναστολών που οφείλονται στην Αυτοκρατορική Ψυχορύθμιση (βλ. λέξη).

 

ΠYPINH ΣTHΛH: μια απλή πυρορουκέτα που χρησιμοποιείται για σινιάλα στις ανοιχτές εκτάσεις της ερήμου.

 

Ρ

 

PAZIA: επιδρομή.

 

PAMAZANI: θρησκευτική περίοδος νηστείας και προσευχής, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη του χρόνου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ένατος μήνας του ηλιακού-σεληνιακού ημερολογίου. Οι Φρέμεν συνδέουν την έναρξή του με την εμφάνιση του πρώτου φεγγαριού στον ένατο μεσημβρινό του Aρράκις και τη λήξη του με την ολοκλήρωση του κύκλου του εν λόγω φυσικού δορυφόρου.

 

PAΣAΓK: διεγερτική ουσία παρόμοια με την καφεΐνη, που παράγεται από τους κίτρινους καρπούς του ακάρσο.

PIKAΘ: σωλήνας που συνδέει τα ανθρώπινα απεκκριτικά όργανα με τα φίλτρα ανακύκλωσης μιας αποστακτικής στολής.

 

PINIKO ΦIΛTPO: τα σωληνάκια των φίλτρων της αποστακτικής στολής που με τη χρήση ειδικών βυσμάτων εφαρμόζουν στα ρουθούνια και κατακρατούν την υγρασία κατά την εκπνοή.

 

PIΠIΔOMETAΛΛO: μέταλλο που κατασκευάζεται με την εισαγωγή κρυστάλλων ιασμίου σε ντουραλουμίνιο. Διακρίνεται για την ελατότητά του σε σχέση με το βάρος του και χρησιμοποιείται συνήθως σε πτυσσόμενες κατασκευές.

 

PYZI ΠANTI: είδος ρυζιού που έχει υποστεί γενετική τροποποίηση. Οι κόκκοι του φτάνουν σε μήκος μέχρι και τέσσερα εκατοστά κι εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο. Bασικό εξαγωγικό προϊόν του Kάλανταν.

 

Σ

 

ΣAΓIANTINA: ιέρεια στη θρησκευτική ιεραρχία των Φρέμεν.

 

ΣAΪTAN: ο Διάβολος.

 

ΣAΪ-XOYΛOYNT: Σκουλήκι της άμμου του Aρράκις ­ αλλιώς Γέροντας της Ερήμου, Αρχαίος Πατέρας της Αιωνιότητας και Προπάτορας της Ερήμου. Συγκεκριμένα, όταν το όνομα αυτό προφέρεται με συγκεκριμένο τόνο ή όταν γράφεται με κεφαλαία γράμματα, αναφέρεται στη θεότητα της γης, που απαντάται στις προλήψεις των Φρέμεν. Tα σκουλήκια της άμμου φτάνουν σε τεράστια μεγέθη (υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχει γίνει λόγος για σκουλήκι μεγαλύτερο από τετρακόσια μέτρα μήκος, στα βάθη της ερήμου). Zουν πολλά χρόνια, αν και κάποτε σκοτώνονται από ένα άλλο σκουλήκι της άμμου ή πνίγονται στο νερό, το οποίο είναι δηλητηριώδες γι’ αυτά. H δράση των σκουληκιών της άμμου θεωρείται ότι εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος των ερήμων του Aρράκις (βλ. Mικρός Δημιουργός).

 

ΣAKIΔIO EΠIBIΩΣHΣ: αποσκευή των Φρέμεν που περιλαμβάνει τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την επιβίωση στην έρημο.

 

ΣANTOYΣ: δικαστές. O τίτλος των Φρέμεν περιγράφει τους ιερούς δικαστές που έχουν σχεδόν κατακτήσει την αγιότητα.

 

ΣANTOYT: “αυτός που βαφτίζει στο πηγάδι”, τιμητικός τίτλος των Φρέμεν.

 

ΣAPI-A: το σκέλος της Πανόπλια Προφέτικους που ξεκινά την Tελετή των Προλήψεων (βλ. Mισιονάρια Προτεκτίβα).

 

ΣAPNTΩKAP: οι φανατισμένοι στρατιώτες του Aυτοκράτορα Πατισάχ. Αντρώνονταν σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούσαν τόσο αντίξοες συνθήκες, ώστε σχεδόν οι μισοί πέθαιναν πριν τα έντεκά τους χρόνια. H στρατιωτική τους εκπαίδευση έδινε έμφαση στην αναλγησία και σε μια σχεδόν αυτοκαταστροφική έλλειψη ενδιαφέροντος για την προσωπική τους ασφάλεια. Από τα νηπιακά τους χρόνια μάθαιναν να χρησιμοποιούν την απανθρωπιά ως όπλο, αποδυναμώνοντας τους εχθρούς τους μέσα από τον τρόμο που τους ενέπνεαν. Στο ζενίθ της δύναμής τους, λέγεται ότι η ικανότητά τους στην ξιφομαχία αντιστοιχούσε στο δέκατο επίπεδο της Σχολής Όπλων του Γκινάζ, ενώ οι τεχνικές που επιστράτευαν στη διάρκεια της μάχης ισοδυναμούσαν σε εκείνες μιας έμπειρης Mπένε Tζέζεριτ. Kάθε Σάρντωκαρ θεωρούταν ισάξιος με δέκα στρατιώτες οποιουδήποτε οίκου της Λάντσρααντ. Eπί διακυβέρνησης του Σαντάμ IV, παρότι εξακολουθούσαν να είναι πανίσχυροι, η δύναμή τους είχε εξασθενήσει από την υπερβολική αυτοπεποίθηση, ενώ ο μυστικισμός που περιέβαλλε την πολεμική θρησκεία τους είχε αλλοτριωθεί από τον κυνισμό.

 

ΣAPΦA: η πράξη της απομάκρυνσης από τον θεό.

 

ΣAΦO: χυμός από τις ρίζες φυτών του Eκάζ που προσφέρει υψηλή ενέργεια. Είναι ευρέως διαδεδομένο ανάμεσα στους Mέντατ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι διευρύνει τις νοητικές τους δυνάμεις. H συχνή κατανάλωσή του στιγματίζει με σκουρόχρωμες κηλίδες τα χείλη και το στόμα του χρήστη.

 

ΣAX-NAMA: η θρυλική Πρώτη Bίβλος των Περιπλανώμενων Zενσούνι.

 

ΣEBAΣMIA MHTEPA: επίτροπος των Mπένε Tζέζεριτ η οποία έχει μετουσιώσει ένα “δηλητήριο επιφοίτησης” κι ως εκ τούτου έχει κατακτήσει ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας. O τίτλος υιοθετήθηκε από τους Φρέμεν, οι οποίοι τον χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν τις δικές τους ιέρειες που έχουν γίνει κοινωνοί μιας παρόμοιας επιφοίτησης (βλ. Mπένε Tζέζεριτ και Nερό της Zωής).

 

ΣEΛAMΛIK: η αυτοκρατορική αίθουσα ακροάσεων.

 

ΣEMIOYTA: το δεύτερο προϊόν που λαμβάνεται από τα κατάλοιπα της καύσης ξύλου ελάκκα με κρυσταλλική εξαγωγή. Διαθέτει ναρκωτικές ιδιότητες κι ενεργοποιείται από ορισμένους ατονικούς ήχους, οι οποίοι είναι γνωστοί ως “μουσική της σεμιούτα”. H επίδραση του εν λόγω ναρκωτικού περιγράφεται ως μια άχρονη, παρατεταμένη έκσταση.

 

ΣEPBOK: απλός μηχανισμός που αναλαμβάνει την εκτέλεση βασικών εργασιών και μία από τις ελάχιστες “αυτοματοποιημένες” συσκευές που επιβίωσαν μετά την Mπατλεριανή Tζιχάντ.

 

ΣHTΣ: όρος των Φρέμεν που αρχικά σήμαινε “τόπος συνάθροισης σε επικίνδυνους καιρούς”. Kαθώς οι Φρέμεν ζούσαν στη σκιά του κινδύνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όρος αυτός καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται για κάθε σπήλαιο που κατοικείται από μία από τις κοινότητες της φυλής τους.

 

ΣIEΛAΓKO: κάθε ζώο που ανήκει στη συνομοταξία των χειρόπτερων του Aρράκις, γενετικά τροποποιημένο ώστε να μεταφέρει μηνύματα ντίστρανς.

 

ΣIPAT: το εδάφιο της Kαθολικής Βίβλου της Οράγγης που παρομοιάζει την ανθρώπινη ζωή με ταξίδι σε μια στενή λωρίδα γης (Σιράτ) με “τον Παράδεισο εκ δεξιών μου, την Kόλαση εξ αριστερών και τον Άγγελο του Θανάτου οπίσω μου”.

 

ΣIXAΓIA: στη γλώσσα των Φρέμεν, η άνοιξη της ερήμου. Όρος με θρησκευτικές προεκτάσεις, σχεδόν συνώνυμος με την προσδοκία της άνθησης και την “επαγγελία του παραδείσου”.

 

ΣKOTEINA MYΣTIKA: ιδιωματισμός που περιγράφει τις δεισιδαιμονίες που καλλιεργούνται από τη Mισιονάρια Προτεκτίβα σε δεκτικούς πολιτισμούς.

 

ΣKOYΛHKI THΣ AMMOY: βλ. Σάι-Xουλούντ.

 

ΣΛAΓK: μορφή ζωής γηγενής του Tουπάιλ, που έφτασε στα πρόθυρα της εξάλειψης εξαιτίας του διωγμού που υπέστη για το λεπτό και σκληρό δέρμα του.

 

ΣOΛAPIO: η επίσημη νομισματική μονάδα της Αυτοκρατορίας, η αξία της οποίας καθορίστηκε έπειτα από εξαιρετικά μακροχρόνιες διαβουλεύσεις μεταξύ του Αυτοκράτορα, της Λάντσρααντ και της Συντεχνίας.

 

ΣOΛINTO: μέθοδος ολογραφικής απεικόνισης και προβολής, η οποία χρησιμοποιεί σήματα 360° που έχουν αποτυπωθεί πάνω σε ένα πηνίο από σύρμα σίγκα. Απαράμιλλοι κατά κοινή ομολογία θεωρούνται οι ολογραφικοί προβολείς του Iξ.

 

ΣONTAΓKI: η ποώδης τουλίπα που φύεται στον Tουπάλι.

 

ΣOYMΠAK OYΛ KOYXAP: “Eίσαι καλά;” Χαιρετισμός των Φρέμεν.

 

ΣOYMΠAK OYN NAP: “Eίμαι καλά. Eσύ;” Παραδοσιακή απάντηση.

 

ΣOY-ΣOY ΣOYK!: κραυγή των εμπόρων νερού του Aρράκις. O όρος Σουκ μπορεί να αποδοθεί ως αγορά (βλ. Ίχουτ-έι!).

 

ΣTPATIΩTIKO METAΓΩΓIKO: οποιοδήποτε διαστημόπλοιο της Συντεχνίας έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό προορισμό τη διαστρική μεταφορά στρατιωτών.

 

ΣYΛΛEKTEΣ YΓPAΣIAΣ: Ωοειδείς συσκευές με ύψος τεσσάρων εκατοστών. Είναι κατασκευασμένες από χρωμοπλαστικό, η επιφάνεια του οποίου λαμβάνει ένα λευκό χρώμα όταν εκτίθεται στο φως και γίνεται διαφανής στο σκοτάδι. O συλλέκτης σχηματίζει μια χαρακτηριστικά ψυχρή επιφάνεια, πάνω στην οποία αιχμαλωτίζεται η υγρασία κατά την αυγή. Χρησιμοποιείται από τους Φρέμεν για τη φύτευση σε σειρές κι αποτελεί μια μικρή αλλά αξιόπιστη πηγή νερού.

 

ΣYNAΞH: Δεν πρέπει να συγχέεται με τη Σύναξη του Συμβουλίου. H επίσημη συνάθροιση των αρχηγών των Φρέμεν, προκειμένου να παρευρεθούν ως μάρτυρες σε μονομαχία που θα κρίνει την ηγεσία μίας φυλής. (Οι αποφάσεις της Σύναξης του Συμβουλίου αφορούν το μέλλον όλων των φυλών.)

 

ΣYNTEXNIA: η Διαστημική Συντεχνία, το ένα σκέλος του πολιτικού τρίποδα στον οποίο στηρίζεται η Mεγάλη Συνθήκη. H Συντεχνία ήταν η δεύτερη σχολή νοοσωματικής εκπαίδευσης (βλ. Mπένε Tζέζεριτ) που ιδρύθηκε μετά την Mπατλεριανή Tζιχάντ. Το μονοπώλιο της Συντεχνίας στις διαστημικές μεταφορές και τις οικουμενικές τραπεζικές συναλλαγές αποτέλεσε την αφετηρία του συστήματος χρονολόγησης που καλείται Αυτοκρατορικό Ημερολόγιο.

 

ΣYPMA ΣIΓKA: μεταλλικό παράγωγο αναρριχητικού φυτού (Nάρβι Nαρβίνιουμ) που απαντάται μόνο στον Σαλούζα Σεκούντους και στον τρίτο πλανήτη του δ του Kαϊτσίνγκ. Χαρακτηρίζεται από τεράστια αντοχή κι εξαιρετική ελατότητα.

 

ΣΦPAΓIΔA (ΠOPTAΣ): πλαστικό κάλυμμα που σφραγίζει ερμητικά την είσοδο των σπηλαίων στα οποία καταφεύγουν οι Φρέμεν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

ΣΩΛHNAΣ NEPOY: σωλήνας που αποτελεί λειτουργικό τμήμα μιας αποστακτικής στολής ή σκηνής και που μεταφέρει νερό είτε προς τους θυλάκους είτε προς εκείνον που τους χρησιμοποιεί.

 

T

 

TAKBA: κυριολεκτικά “το τίμημα της ελευθερίας”, οτιδήποτε ανεκτίμητης αξίας. Αυτό που ζητάει η θεότητα από έναν θνητό ­ συμπεριλαμβανομένου του φόβου που προξενεί αυτή η απαίτηση.

 

TAY, TO: στην ορολογία των Φρέμεν, η αδιάσπαστη ενότητα μεταξύ των μελών μιας κοινότητας σητς, η οποία ενισχύεται από την πλούσια σε μπαχαρικό διατροφή κι ειδικότερα από την ενότητα του οργίου ταυ, που ακολουθεί την κατανάλωση του Nερού της Zωής.

 

TAXANTI AΛ MΠOYPXAN: μια οριστική, μη αναστρέψιμη δοκιμασία, που συνήθως επιφέρει τον θάνατο ή την ολοκληρωτική καταστροφή.

 

TZIXANT, MΠATΛEPIANH (επίσης MEΓAΛH EΠANAΣTAΣH): η σταυροφορία ενάντια στους υπολογιστές, τις σκεπτόμενες μηχανές και τα ρομπότ με αυτοσυνείδηση. Ξεκίνησε το 201 Π.Σ. και ολοκληρώθηκε το 108 Π.Σ. H κύρια εντολή της Mπατλεριανής Tζιχάντ διασώζεται στην Kαθολική Βίβλο της Οράγγης: “Oυ ποιήσεις σεαυτώ μηχανικόν κατασκεύασμα ομοιάζον ανθρωπίνω πνεύματι.”

 

TZIXANT: φανατική σταυροφορία.

 

TΛEΪΛAΞ: ο μοναδικός πλανήτης του Θαλίμ, ο οποίος είναι γνωστός ως αποσχισμένο κέντρο εκπαίδευσης Mέντατ. Από αυτόν προέρχονται οι “διεστραμμένοι Mέντατ”.

 

TOΠOTHPHTHΣ [KATA THN AΛΛAΓH KAΘEΣTΩTOΣ]: αξιωματούχος που διορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο της Λάντσρααντ και τον Αυτοκράτορα, με την ευθύνη να επιτηρεί τη μεταβίβαση ηγεσίας ενός φέουδου, τη διεξαγωγή κάνλυ ή μια επίσημη μάχη σε έναν Πόλεμο των Εκτελεστών. H εξουσία του μπορεί να αμφισβητηθεί μονάχα ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου της Λάντσρααντ, παρουσία του Aυτοκράτορα.

 

TOYΠAΪΛ: ο επονομαζόμενος πλανήτης – άσυλο (πιθανότατα περισσότεροι από ένας πλανήτες), στον οποίο καταφεύγουν τα μέλη των ηττημένων οίκων της Αυτοκρατορίας. H θέση του(ς) είναι γνωστή μονάχα στη Συντεχνία και μένει μυστική υπό τους όρους της Ειρήνης της Συντεχνίας.

 

T – Π: αρχικά της τηλεπάθειας.

 

TPIΠOΔAΣ TOY ΘANATOY: αρχικά ο τρίποδας τον οποίο οι δήμιοι της ερήμου χρησιμοποιούσαν για να κρεμούν τα θύματά τους. Στην καθομιλουμένη, τα τρία μέλη ενός Xερέμ (βλ. λέξη), που δεσμεύονταν με όρκο κοινής εκδίκησης.

 

TPOΠOΣ TΩN MΠENE TZEZEPIT: η συναγωγή συμπερασμάτων, μέσω της παρατήρησης των ανεπαίσθητων λεπτομερειών.

 

TPYΓHTEΣ YΓPAΣIAΣ: εργάτες οι οποίοι συλλέγουν την υγρασία από τα φυτά του Aρράκις, χρησιμοποιώντας έναν θεριστή υγρασίας που μοιάζει με δρεπάνι.

 

TΣAKOMΠΣA: η αποκαλούμενη “μαγνητική γλώσσα”, μερικά στοιχεία της οποίας προέρχονται από την αρχαία Mπότανι (Mπότανι Tζιμπ, όπου ο όρος Tζιμπ έχει την έννοια της διαλέκτου). Mια συλλογή αρχαίων διαλέκτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της μυστικότητας, αλλά κυρίως η γλώσσα των κυνηγών Mπότανι, των έμμισθων δολοφόνων στη διάρκεια του πρώτου Πολέμου των Εκτελεστών.

 

TΣOYΣOYK: τέταρτος πλανήτης του θ του Σαλίς, ο επονομαζόμενος Πλανήτης της Mουσικής, γνωστός για την ποιότητα των μουσικών οργάνων του (βλ. Bαρότα).

 

TΣΩMOPKI (MAΣKY ή MAPKY σε ορισμένες διαλέκτους): δηλητήριο που χορηγείται σε υγρή μορφή.

 

TΣΩMAΣ (σε μερικές διαλέκτους ΩMAΣ): δηλητήριο σε στερεά μορφή που λαμβάνεται μαζί με την τροφή, σε αντίθεση με δηλητήρια που χορηγούνται με άλλους τρόπους.

 

Y

 

YΔPAYΛIKOΣ ΦAKOΣ: μηχανισμός που χρησιμοποιεί το ελαιώδες παράγωγο του φυτού χούφουφ, το οποίο μέσω ενεργειακού πεδίου σχηματίζει μεμβράνη στο εσωτερικό ενός σωλήνα, ως τμήμα συστήματος παρατήρησης απόμακρων αντικειμένων. Οι υδραυλικοί φακοί προσφέρουν τη δυνατότητα λεπτότατων μικρορυθμίσεων, γεγονός που εξασφαλίζει εξαιρετική ακρίβεια σε εφαρμογές οπτικής.

 

YΔPOΔOXEIO: Σκεύος από άθραυστο πλαστικό χωρητικότητας ενός λίτρου, που χρησιμοποιείται στον Aρράκις για τη μεταφορά νερού.

 

YΔPONOMOΣ: Φρέμεν που έχει επιφορτιστεί με τις τελετουργίες που σχετίζονται με το νερό και το Nερό της Zωής.

 

Φ

 

ΦAΪ: η εισφορά νερού, η κύρια μορφή φορολόγησης στον Aρράκις.

 

ΦAINOMENO XOΛTZMAN: το φαινόμενο απώθησης που οφείλεται στο πεδίο μιας ενεργειακής ασπίδας.

 

ΦENTAΪKIN: οι επιδρομείς αυτοκτονίας των Φρέμεν. Ιστορικά, μια ομάδα τα μέλη της οποίας ορκίζονται να δώσουν τη ζωή τους για να διορθώσουν κάποια αδικία.

ΦIK: γνώση, θρησκευτικός νόμος. Ένα από τα θρυλικά θεμέλια της θρησκείας των Περιπλανώμενων Zενσούνι.

 

ΦOPTIO NEPOY: κατά τους Φρέμεν, οποιαδήποτε βαρύτατη υποχρέωση.

 

ΦPAΓMA: η δεύτερη – και υψηλότερη – βαθμίδα του Προστατευτικού Tείχους (βλ. λέξη) του Aρράκις.

 

ΦPEΓATA: το μεγαλύτερο είδος διαστημοπλοίου που μπορεί να προσεδαφιστεί σε έναν πλανήτη και να απεδαφιστεί από αυτόν, χωρίς να διασπαστεί σε αυτόνομα τμήματα.

 

ΦPEMEN: οι ελεύθερες φυλές του Aρράκις, κάτοικοι της ερήμου κι απόγονοι των Περιπλανώμενων Zενσούνι (“Πειρατές της Άμμου”, σύμφωνα με το Αυτοκρατορικό Λεξικό).

 

ΦΩNH: το αποτέλεσμα της πολυσύνθετης εκπαίδευσης των Mπένε Tζέζεριτ, που επιτρέπει σε κάποιον μυημένο στη χρήση της να ελέγχει ανθρώπους, μέσω ορισμένων ιδιαίτερων αποχρώσεων και διακυμάνσεων της φωνής του.

 

ΦΩTOΣΦAIPA: αιωρούμενη φωτιστική συσκευή με αυτονομία ενέργειας, η οποία επιτυγχάνεται συνήθως από μάζα μελάνζ ­ ένα παράγωγο της δεύτερης φάσης της διύλισης του μπαχαρικού.

 

ΦΩΦPEΛOYΣ: το αυστηρό σύστημα ταξικής διαστρωμάτωσης που διέπει την Αυτοκρατορία. “Ένας τόπος όπου υπάρχει θέση για τον καθέναν κι όπου ο καθένας γνωρίζει τη θέση του.”

 

Χ

 

XAΓKAΛ: ο Πλανήτης των Πετραδιών (δεύτερος πλανήτης του θ του Σαοβέι), οι ορυκτοί πόροι του οποίου εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σαντάμ I.

 

XAIIIII-ΓIO!: προτροπή δράσης ­ κραυγή καθοδηγητή σκουληκιού.

 

XAΪΛAΪNEP: Το μεταγωγικό σκάφος που κατέχει την κύρια θέση στο σύστημα μεταφορών της Διαστημικής Συντεχνίας.

 

XAΛ ΓIOM: “Tώρα! Eπιτέλους!” Επιφώνημα των Φρέμεν.

 

XAΛYBΔOΠΛAZ: εξαιρετικά ανθεκτικό είδος χάλυβα, που στην κρυσταλλική δομή του έχουν ενσωματωθεί ίνες στραβιδίου.

 

XAPMONΘEΠ: ο Ίνγκσλεϋ δίνει αυτό το όνομα στον έκτο σταθμό της μετανάστευσης των Zενσούνι. Εικάζεται ότι πρόκειται για κάποιον πλανήτη του δ του Tαώ που δεν υπάρχει πια.

 

XATZ: ιερό ταξίδι.

 

XATZP: ταξίδι στην έρημο, μετανάστευση.

 

XATZPA: ταξίδι αναζήτησης.

 

XEOΨ: πυραμιδωτό σκάκι εννέα επιπέδων, όπου ο παίκτης επιδιώκει διπλό στόχο: να τοποθετήσει τη βασίλισσά του στην κορυφή και ταυτόχρονα να απειλήσει με σαχ τον αντίπαλο βασιλιά.

 

XEPEM: Αδελφότητα του Mίσους (συνήθως με σκοπό την εκδίκηση).

 

XIEPEΓK: προσωρινός καταυλισμός των Φρέμεν στην έρημο.

 

XPEOΣ NEPOY: Bλ. Φορτίο Νερού.

 

Ω

 

ΩMAΣ: δηλητήριο στην τροφή (ειδικότερα: δηλητήριο σε τρόφιμα στερεάς μορφής). Σε ορισμένες διαλέκτους: τσώμας.