Αφιέρωμα στο έπος που σφράγισε την επιστημονική φαντασία

Παιχνίδια

Επιτραπέζια

Dune (Avalon Hill – 1979)

Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι που κατασκευάστηκε όντας βασισμένο στο βιβλίο σταθμό του Frank Herbert. Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός εκ των πιο ισχυρών φραξιών του σύμπαντος του Dune, ανταγωνιζόμενοι για το ποιος θα κυριαρχήσει στην επιφάνεια του πλανήτη Αρράκις και θα ελέγχει την εξόρυξη του μελάνζ. Το 1984, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία Dune με σκηνοθέτη τον David Lynch, κυκλοφόρησαν και δύο επεκτάσεις για το παιχνίδι, οι Spice Harvest και Duel.

Εν αναμονή της νέας ταινίας του Villeneuve, η Avalon Hill έδωσε τα δικαιώματα στην Gale Force Nine, προκειμένου να βγει και μία νέα, πιο σύγχρονη εκδοχή ενός τόσο αγαπημένου παιχνιδιού (περισσότερες πληροφορίες στη συνέχεια).

Μάθετε περισσότερα:

https://boardgamegeek.com/boardgame/121/dune

 

Dune (Parker Brothers – 1984)

Πρόκειται για ένα πιο ανάλαφρο και γρήγορο επιτραπέζιο απ’ ό,τι αυτό της Avalon Hill, το οποίο βασίζεται περισσότερο στην ταινία παρά στο βιβλίο και μάλιστα χρησιμοποιεί ως artwork φωτογραφίες των πρωταγωνιστών και διαφόρων τοποθεσιών. Κάθε παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο τριών χαρακτήρων από την ίδια φράξια και προσπαθεί να εξοντώσει όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές, εξοπλίζοντας κι ενδυναμώνοντας τους δικούς του παίκτες.

Μάθετε περισσότερα:

https://boardgamegeek.com/boardgame/680/dune

 

Dune (Gale Force Nine – 2019)

Πρόκειται για την επανέκδοση του κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής της Avalon Hill.

Στο DUNE είστε ο επικεφαλής μίας εκ των έξι μεγάλων φραξιών. Καθεμία επιθυμεί να ελέγχει το πολυτιμότερο αγαθό στο σύμπαν – το μελάνζ, το μυστηριώδες μπαχαρικό που βρίσκεται μόνο μετά από αντίτιμο στον πλανήτη DUNE. Όπως λέει κι ο Δούκας Λίτο Ατρείδης, “Τα πάντα χάνονται μπροστά στο μελάνζ. Μία χούφτα μπαχαρικό αγοράζει ένα σπίτι στον Τούπιλ. Δεν μπορεί να κατασκευαστεί, πρέπει να εξορυχτεί στον Αρράκις. Είναι μοναδικό κι έχει όντως αντιγηραντικές ιδιότητες”. Και χωρίς το μελάνζ, τα διαστημικά ταξίδια είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Μόνο μετά την κατανάλωση του εθιστικού ναρκωτικού μπορεί ο Πλοηγός της Συντεχνίας να βιώνει οράματα του μέλλοντος, που του επιτρέπουν να χαρτογραφεί ένα ασφαλές μονοπάτι μέσα στο υπερδιάστημα.

Ποιος θα ελέγχει τον DUNE; Υποδυθείτε έναν από τους χαρακτήρες και τις δυνάμεις του βιβλίου κι… η απόφαση είναι δική σας!

Νικητής του βραβείου 2019 Golden Geek Best Thematic Board Game.

Μάθετε περισσότερα:

https://boardgamegeek.com/boardgame/283355/dune

 

Υπάρχουν αρκετά λιγότερο γνωστά επιτραπέζια και παιχνίδια με κάρτες που αντλούν τη θεματολογία τους από τον κόσμο του Dune.

Αναφέρουμε τα σημαντικότερα από αυτά:

Dune: The Dice Game (2015)

Dune Express (2009)

Dune CCG (1997)

Dune: Spice Harvest (1984)

Dune: Ixians & Tleilaxu (2020)

DUNE: Return to the Sietch (2009)

Dune: The Art of Kanly (2015)

Dune (2002)

DUNE: Struggle for Arrakis (2017)

Dune: The Landsraad Maneuver (1990)

Dragon Dune (2017)

Dune: The Ixian Jihad (1984)

Dune: The Card Game (aka Spice Planet) (2014)