Αφιέρωμα στο έπος που σφράγισε την επιστημονική φαντασία

Συγγραφείς

BRIAN HERBERT

Ο Brian Herbert, γεννημένος το 1947, είναι ο συγγραφέας πολλών διάσημων βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα Man of Two Worlds (σε συνεργασία με τον πατέρα του Frank Herbert), Sidney’s Comet, Prisoners of Arionn και The Race for God (υποψήφιο για το βραβείο Nebula του 1990).

Ως ο μεγαλύτερος γιος του Frank Herbert, χρειάστηκε να αλλάξει σχολείο 23 φορές μέχρι να αποφοιτήσει από το λύκειο, εξαιτίας των συχνών μετακινήσεων της οικογένειας. Η οικονομική κατάσταση των Herbert δεν ήταν ιδιαίτερα καλή εκείνες τις ημέρες, τότε που ακόμα ο Frank εργαζόταν βασικά ως δημοσιογράφος και περιστασιακά μόνο ως συγγραφέας. Καμία από τις δυο αυτές ιδιότητες δεν του επέτρεπε να κερδίζει αρκετά χρήματα, ώστε να συντηρεί με άνεση τα τρία του παιδιά: την κόρη του Penny, και τους γιους του Brian και Bruce.

Τα χρήματα ήταν τόσο λίγα, ώστε η μητέρα του Brian, η Beverly, αναγκαζόταν συχνά να επιλέξει στην τύχη ποιους από τους λογαριασμούς να πληρώσει. Ο Brian όμως μοιραζόταν το ανήσυχο πνεύμα του πατέρα του και, παρά τις αρχικές αντιξοότητες, κατάφερε σύντομα να διακριθεί ως συγγραφέας.

Ξεκίνησε τη συγγραφική του σταδιοδρομία με τις συλλογές χιουμοριστικών διηγημάτων Incredible Insurance Claims και Classic Comebacks. Μέχρι τότε είχε αλλάξει διάφορες δουλειές όπως ασφαλιστής, πωλητής βιβλίων, σερβιτόρος, ακόμα κι οδηγός λεωφορείου. Άλλα έργα του συγγραφέα που αξίζει να αναφερθούν είναι τα: The Garbage Chronicles, Sudanna, Sudanna, Prisoners of Arionn, The Race for God, Memory Makers (με τη Marie Landis) και Blood on the Sun (με τη Marie Landis) και Dreamer of Dune (μια βιογραφία του Frank Herbert). Ανάμεσα στα έργα που έχει επιμεληθεί βρίσκονται και τα The Notebooks of Frank Herbert’s Dune και The Songs of Muad’Dib.

Το 1998 ο Brian Herbert ξεκίνησε μια συνεργασία με τον Kevin J. Anderson, με σκοπό τη δημιουργία μιας τριλογίας η οποία θα αποτελούσε το προοίμιο του Dune (Prelude to Dune). Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν τόσο μεγάλη, που ακολούθησε και μια δεύτερη τριλογία, η οποία έχει ως θέμα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον κόσμο του Dune δέκα χιλιάδες χρόνια πριν από την έλευση του Μουάντ’Ντίμπ (Legends of Dune). Στη συνέχεια, καταπιάστηκαν με το να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τον μύθο του Μουάντ’Ντίμπ, με τα Hunters of Dune και Sandworms of Dune. Πρόσφατα επέστρεψαν και πάλι στο παρελθόν του κόσμου αυτού, θέλοντας να ρίξουν μια πιο διεισδυτική ματιά στις σπουδαίες σχολές που με τις πράξεις των μελών τους διαμόρφωσαν την πάντα ενδιαφέρουσα ιστορία του Dune (Great Schools of Dune). Τέλος, το 2020 κυκλοφορεί το τελευταίο πόνημα των δύο αυτών άξιων συνεχιστών του οράματος του Frank Herbert, το The Duke of Caladan, στο οποίο θα μας δοθεί η δυνατότητα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον πατέρα του Πωλ Μουάντ’Ντίμπ, τον Λίτο Ατρείδη.

Σήμερα, ο Brian Herbert κι η αδελφή του, Penny, είναι οι διαχειριστές του έργου που άφησε πίσω του ο πατέρας τους, καθώς και των δικαιωμάτων των βιβλίων του. Είναι παντρεμένος με την Jan Herbert με την οποία έχουν αποκτήσει τρεις κόρες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 Dune

(όλα σε συνεργασία με τον K.J. Anderson)

Prelude to Dune

 1. Dune: House Atreides (1999)
 2. Dune: House Harkonnen (2000)
 3. Dune: House Corrino (2001)

 

Legends of Dune

 1. Butlerian Jihad (2002)
 2. Machine Crusade (2003)
 3. The Battle of Corrin (2004)

 

Dune Sequels

 1. Hunters of Dune (2006)
 2. Sandworms of Dune (2007)

 

Heroes of Dune

 1. Paul of Dune (2008)
 2. The Winds of Dune (2009)

 

Great Schools of Dune

 1. Οι Μάγισσες του Ντιουν (2012)
 2. Mentats of Dune (2014)
 3. Navigators of Dune (2016)

 

The Caladan Trilogy

 1. Ο Δούκας του Κάλανταν

 

Διηγήματα από τον κόσμο του Dune

Dune: A Whisper of Caladan Seas
Dune: Hunting Harkonnens
Dune: Whipping Mek
Dune: The Faces of a Martyr
Dune: Sea Child
Dune: Treasure in the Sand

Εκτός κόσμου του Dune

Classic Comebacks (1981)
Incredible Insurance Claims (1982)
Sidney’s Comet (1983)
The Garbage Chronicles (1985)
Sudanna, Sudanna (1985)
Man of Two Worlds (1986) (με τον Frank Herbert)
Prisoners of Arionn (1987)
The Race for God (1990)
Memorymakers (1991) (με τη Marie Landis)
Blood on the Sun (1996) (με τη Marie Landis)
The Little Green Book of Chairman Rahma (2014)

 

Timeweb

 1. Timeweb (2006)
 2. The Web and the Stars (2007)
 3. Webdancers (2008)

 

Hellhole (σε συνεργασία με τον K.J. Anderson)

 1. Hellhole (2012)
 2. Hellhole Awakening (2013)
 3. Hellhole Inferno (2014)

 

Non Fiction

Dreamer of Dune: The Biography of Frank Herbert (2003)
The Forgotten Heroes: The Heroic Story of the United States Merchant Marine (2004)

Διηγήματα (όλα σε συνεργασία με τη Marie Landis)

The Bone Woman (1994)
Blood Month (1995)
The Contract (1995)
Dropoff (1996)
Raiders from the Ghost World (1996)