Αφιέρωμα στο έπος που σφράγισε την επιστημονική φαντασία

Παιχνίδια

Video Games

Dune (1992)

Το Dune κυκλοφόρησε το 1992 από την Virgin Games. Πρόκειται για ένα κλασικό πλέον παιχνίδι, το οποίο αν και ακολουθούσε σε γενικές γραμμές την ιστορία του ομώνυμου μυθιστορήματος, παρουσίαζε ορισμένες διαφοροποιήσεις ως προς την πλοκή και την εξέλιξη. Διέθετε αρκετά καλά για την εποχή του γραφικά, και φυσικά έτρεχε σε λειτουργικό σύστημα DOS. Ο παίχτης – ο οποίος αναλάμβανε το ρόλο του Πωλ Ατρείδη – είχε την ευκαιρία να περιπλανηθεί στις έρημους του Αρράκις, να οδηγήσει ένα ορνιθόπτερο, ακόμα και να ταξιδέψει στη ράχη κάποιου από τα μεγαλοπρεπή σκουλήκια της άμμου. Παράλληλα, έπρεπε να συλλέξει μελάνζ, να εκπαιδεύσει τα στρατεύματα του, να πολεμήσει τους Χαρκόνεν, και να ασχοληθεί με τα έργα άρδευσης και γεωδιαμόρφωσης που θα άλλαζαν την όψη του άγονου πλανήτη.

 

Dune 2 (1993)

Το Dune 2 αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Westwood Studios. Κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού στρατηγικής για το 1993, και ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του ώστε οδήγησε στην δημιουργία ξεχωριστής σχολής παιχνιδιών, αυτής των Real Time Strategy Games (παιχνίδια στρατηγικής πραγματικού χρόνου), στην οποία αργότερα διακρίθηκαν παιχνίδια όπως tο Warcraft (της Blizzard) και το Command & Conquer (επίσης της Westwood Studios). Στο Dune 2 ο παίχτης αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός εκ των τριών διαθέσιμων Ευγενών Οίκων: των Ατρειδών, των Χαρκόνεν ή των Όρντος. Η αποστολή του παίχτη είναι να συλλέξει μελάνζ, και να απομακρύνει τους άλλους Οίκους από την περιοχή του χρησιμοποιώντας τα οπλικά συστήματα του Οίκου του. Φυσικά, θα πρέπει να προσέχει τόσο τους αντιπάλους του όσο και τα τεράστια σκουλήκια της άμμου, τα οποία παραμονεύουν στην βαθιά έρημο και δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν σε όσους εισβάλλουν στην επικράτεια τους.

Το εν λόγω παιχνίδι είναι πλέον public domain και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

 

Dune 2000 (1998)

Ύστερα από την απαίτηση πολυάριθμων φίλων των προηγούμενων τίτλων της σειράς (και ιδιαίτερα του Dune 2), η Westwood Studios αποφάσισε να “αναστήσει” το δημοφιλές παιχνίδι. Το Dune 2000 δεν αποτελεί συνέχεια του Dune 2, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο παιχνίδι φτιαγμένο από την αρχή, με σαφώς βελτιωμένα γραφικά, ήχο και μηχανή. Όπως και στο Dune 2, έτσι και στο Dune 2000 ο παίχτης θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στους Ατρείδες, στους Χαρκόνεν και στους Όρντος, και στην συνέχεια να συλλέξει μελάνζ, να προφυλαχτεί από το γιγαντιαία σκουλήκια και να κατατροπώσει τους αντιπάλους του.

 

 

Emperor: Battle for Dune (2001)

Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, ο αυτοκράτορας έχει πεθάνει, και ο δρόμος είναι ελεύθερος για την κατάκτηση του πλανήτη Αρράκις και του πολύτιμου μελάνζ. Όπως ακριβώς συνέβαινε και στο Dune 2000, ο παίχτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον Οίκο του ανάμεσα στους Ατρείδες, στους Χαρκόνεν και στους Όρντος, μόνο που αυτή τη φορά θα έχει και την δυνατότητα να συμμαχήσει με έναν από τους διαθέσιμους ελάσσονες Οίκους. Στην τελευταία αυτή δημιουργία της με θέμα τον κόσμο του Dune, η Westwood Studios συνδυάζει την νέα μηχανή στρατηγικής πραγματικού χρόνου με τα γραφικά 3D, ενώ το παιχνίδι διαθέτει επίσης και multiplayer mode.

 

 

Frank Herbert’s Dune (2001)

Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο adventure game της Cryo Interactive, βασισμένο στην ομότιτλη σειρά του Sci Fi Channel. Κυκλοφόρησε τόσο για PC όσο και για το PlayStation 2 και ήταν ένα από τα τελευταία παιχνίδια που κυκλοφόρησε ποτέ η Cryo Interactive προτού χρεοκοπήσει. Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Πωλ Ατρείδη, στην προσπάθειά του να ενώσει τους Φρέμεν και να γίνει ο Μεσσίας της προφητείας, ο περιβόητος Μουάντ’Ντιμπ.