www.dune.gr
 
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
Dune Original Motion Picture Soundrack (1984)


Εταιρεία: Touchwood, Polydor/ Polygram International
Ετος κυκλοφορίας: 1984
Παραγωγή: Brian Eno
Συνολική διάρκεια: 40:59

Ο David Lynch αφηγείται με αριστοτεχνικό τρόπο τις περιπέτειες του νεαρού Πωλ Ατρείδη στην ταινία "Dune", η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Brian Herbert. Τη ζωή στον αφιλόξενο κόσμο του Αρράκις, τη γνωριμία με τους Φρέμεν και τους Μπένε Τζέζεριτ, τις πολιτικές πλεκτάνες και τη μάχη για επιβίωση συνοδεύει η επική μουσική των ΤΟΤΟ, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη σύνθεση και την εκτέλεση των μουσικών θεμάτων της ταινίας. Παραγωγός του soundrack είναι ο Brian Eno.
H παρουσία του διάσημου συνθέτη της alternative pop δεν βοηθά μόνο, αλλά εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή των μουσικών κομματιών της ταινίας. Μέσα από τους κόλπους της experimental ambient και του προσωπικού στυλ της μουσικής του Brian Eno προκύπτουν εξελικτικά, αν θέλετε, δεκαεπτά μουσικά κομψοτεχνήματα. Πρόκειται για την καλλιτεχνική δικαίωση και την ύστατη στιγμή στην καριέρα των ΤΟΤΟ που, δυστυχώς, ύστερα από αυτό το soundrack, αναλώθηκαν σε μέτρια εμπορικά pop ακούσματα.

Οι TOTO είναι περισσότερο γνωστοί στους φίλους της rock μουσικής για τα κομμάτια "Africa" και "Hold the line", που αποτέλεσαν δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στα τέλη του 1983 άρχιζε μία μεταβατική περίοδος για το συγκρότημα, αφού ένα από τα ιδρυτικά μέλη του, ο μπασίστας David Hungate, αντικαταστάθηκε από τον τρίτο αδερφό Porcaro, τον Mike. Το 1984, ο τραγουδιστής των TOTO, Bobby Kimball, εγκατέλειψε το συγκρότημα και τη θέση του πήρε ο Dennis Frederiksen. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε τα υπόλοιπα μέλη να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στη σύνθεση του soundrack του "Dune", που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.
Η μουσική των TOTO χαρακτηρίζεται από μία υπέροχη αρμονία και μία ισορροπία που μόνο οι αχανείς έρημοι του "Dune" θα μπορούσαν να έχουν. Είναι εκείνη η πολυσυζητημένη έννοια της τάξης, στην οποία στηρίζεται η ευημερία του πλανήτη Αρράκις και των κατοίκων του και που φαίνεται να αντανακλάται στις αέριες μελωδίες των TOTO.

To "Desert Theme" βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα κομμάτια του soundrack. Ξεχωρίζουμε επίσης τα "Leto's Theme", "Big Battle", "The Floating Fat Man" (όπου ακούγεται και η φωνή του διαβολικού κόμη Χαρκόννεν) και "Prophecy Theme".

Ιδιαίτερα το τελευταίο, θα σας θυμίσει έντονα παλιότερες μουσικές συνεργασίες του Brian Eno, o οποίος εδώ, μαζί με τον αδερφό του Roger στα πλήκτρα και τον Daniel Lanois στην κιθάρα, συμμετέχουν στην εκτέλεση του κομματιού που έγραψαν οι TOTO. Lanois και Eno δεν βρίσκονται μαζί για πρώτη φορά, αφού το επιτυχημένο ντουέτο έχει στο παρελθόν χαρίσει αρκετές βραβευμένες συνθέσεις του σε γνωστoύς καλλιτέχνες, όπως οι U2 και ο David Bowie. Το "Prophecy Theme", μάλιστα, θα μπορούσε με άνεση να συμπεριλαμβάνεται στο album "Apollo: Atmospheres & Soundtracks" που συνέθεσε ο Eno μαζί με τον Lanois τo 1983.

Μια ματιά στο μέλλον με θαυμασμό και ικανοποίηση είναι το τελευταίο κομμάτι, "Take my hand", που με αισιοδοξία καθησυχάζει το θεατή για όσα θα ακολουθήσουν. Ο ;;;;;;Μουαντ' Ντιμπ, "αυτός που δείχνει το δρόμο" όπως τον ονομάζουν, έχει ήδη επωμιστεί ένα σπουδαίο έργο και το τέλος της ταινίας δεν είναι παρά η αρχή μιας ακόμη περιπέτειας. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον θαρραλέο Πωλ Ατρείδη; Ο,τι κι αν συμβεί, όμως, μείνετε ήσυχοι: ο Mεσσίας των Φρέμεν θα φέρει τη σωτηρία.

.Λίστα Μουσικών Κομματιών

1. Prologue (1:48)
2. Main Title (1:20)
3. Robot Fight (1:14)
4. Leto's Theme (1:45)
5. The Box (2:38)
6. The Floating Fat Man (The Baron) (1:26)
7. Trip to Arrakis (2:36)
8. First Attack (2:48)
9. Prophecy Theme (4:21)
10. Dune (Desert Theme) (5:32)
11. Paul Meets Chani (3:05)
12. Prelude (Take My Hand) (1:00)
13. Paul Takes the Water of Life (2:52)
14. Big Battle (3:08)
15. Paul Kills Feyd (1:52)
16. Final Dream (1:25)
17. Take My Hand (2:38)

(Άρθρο από το περιοδικό CINEFAN, Τεύχος 7, Ιούνιος 2003. Στο ίδιο τεύχος συμπεριλαμβάνεται και η DVD έκδοση της ταινίας. )

{MAIONTENT}
DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE
 
 

 
Dune.gr © 2003 Εκδόσεις Anubis - Dune.gr developed by Exodus S.A.
 
Για τυχόν παρατηρήσεις ή σχόλια επικοινωνήστε με το dune.gr στη διεύθυνση info@dune.gr.