www.dune.gr
 
 
ΒΙΒΛΙΑ
DUNE

Ένα μυθιστόρημα - σταθμός στο χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας

Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων. Ένας κόσμος μυστηριώδης, άγονος, αφιλόξενος. Ο Αρράκις, γνωστός και ως Ντιουν είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν φυσικά αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ' αστέρια.
Στον παράξενο αυτό κόσμο που είναι γνωστός και ως Ντιούν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ'Ντιμπ θα σφραγίσει το μέλλον του πλανήτη και ολόκληρης της Αυτοκρατορίας. Θα πάρει την εκδίκηση του για την τρομερή συνομωσία κατά της οικογένειας του που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του, Λίτο Ατρείδη, και θα δώσει σάρκα και οστά στο πανάρχαιο και πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της Ανθρωπότητας. Στον αγώνα του θα συναντήσει ορκισμένους εχθρούς, αλλά και πιστούς φίλους και θα έρθει αντιμέτωπος με τις δυνάμεις που κινούν τα νήματα της Αυτοκρατορίας.

Το δημοφιλέστερο, κατά τεκμήριο, μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας όλων των εποχών άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες από το περιοδικό Analog του John Campbell στα τέλη του 1963. Μέχρι τότε, περισσότεροι από είκοσι εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το Dune. "Είναι πιθανόν να κάνω ένα τεράστιο λάθος, ίσως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της δεκαετίας, αλλά..." έγραφε στον Frank Herbert ένας από τους εκδότες που απέρριψαν το έργο του. Οι περισσότεροι θεωρούσαν πως ο όγκος του βιβλίου σε συνδυασμό με την περίπλοκη υπόθεση και την πολυεπίπεδη (αντιστικτική, σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα) ανάπτυξη των επιμέρους θεμάτων του ήταν στοιχεία που θα αποθάρρυναν το αναγνωστικό κοινό. Τα δικαιώματα του βιβλίου αγοράστηκαν τελικά από την Chilton Book Company, μια εταιρεία που ειδικευόταν στην έκδοση τεχνικών εγχειριδίων. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Τα λιγοστά αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σύντομα, ο Herbert άρχισε να δέχεται αμέτρητες επιστολές βιβλιοπωλών αλλά και απλών αναγνωστών που διαμαρτύρονταν γιατί δεν μπορούσαν να βρουν το βιβλίο. Το 1965, το Dune τιμήθηκε με το βραβείο Hugo, ενώ ένα χρόνο αργότερα μοιράστηκε το βραβείο Nebula με το μυθιστόρημα This Immortal του Roger Zelazny και κέρδισε μια θέση στο πάνθεον των μυθιστορημάτων Ε.Φ. που απέσπασαν και τις δύο μεγαλύτερες διακρίσεις του χώρου. Η συνέχεια ήταν το ίδιο λαμπρή. Το Dune έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, ενώ οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συνδυάζοντας την καταιγιστική δράση και τον μυστικισμό, το οικολογικό όραμα και τις ίντριγκες της πολιτικής, το πολυβραβευμένο έργο του Frank Herbert παραμένει πάντα επίκαιρο και δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο έπος της επιστημονικής φαντασίας.

DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE
 
 

 
Dune.gr © 2003 Εκδόσεις Anubis - Dune.gr developed by Exodus S.A.
 
Για τυχόν παρατηρήσεις ή σχόλια επικοινωνήστε με το dune.gr στη διεύθυνση info@dune.gr.