www.dune.gr
 
 
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
FRANK HERBERT (1920 - 1986)


Υπήρξε ο συγγραφέας του πιο αγαπημένου και πολυδιαβασμένου βιβλίου στην ιστορία της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας: του Dune. Ήταν ένας άνθρωπος πραγματικά ιδιοφυής. Το έργο του άλλωστε αντιπροσωπεύει αυτήν ακριβώς την πολύπλευρη προσωπικότητα του. Το Dune σήμερα εξακολουθεί να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς νέοι αναγνώστες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν την πολυεπίπεδη ομορφιά του και τα αλληγορικά του στοιχεία. Έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, και έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Dune κατέκτησε το 1965 το βραβείο Hugo, ενώ την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο Nebula.

Ο Frank Herbert γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Τακόμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Στα όγδοα γενέθλια του, δήλωσε στην οικογένεια του πως ήθελε να γίνει συγγραφέας. Η γιαγιά του είχε τότε κρίνει πως είναι τρομακτικό ένα τόσο μικρό παιδί να είναι τόσο έξυπνο. Κατά κάποιο τρόπο, ο χαρακτήρας της Άλια στο Dune αντιπροσωπεύει κάτι από την παιδική ηλικία του Frank Herbert: ένα παιδί με τις διανοητικές ικανότητες ενός ενήλικου. Η περιέργεια του και το ανεξάρτητο πνεύμα του τον έβαζαν συχνά σε μπελάδες. Δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές, καθώς αρνήθηκε να ασχοληθεί με τα υποχρεωτικά μαθήματα: ήθελε να παρακολουθεί μόνο τα μαθήματα που τον ενδιέφεραν. Για χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καθώς άλλαζε συχνά δουλειά αλλά και τόπο κατοικίας. Ήταν τόσο ανεξάρτητος, ώστε αρνιόταν να γράφει κατά παραγγελία: έγραφε ότι του άρεσε να γράφει. Του πήρε έξι χρόνια έρευνας και εργασίας για να ολοκληρώσει το Dune, που απορρίφθηκε από 23 εκδοτικούς οίκους, προτού τελικά εκδοθεί το 1963.

Ο Frank είχε μια κόρη από τον πρώτο του γάμο με την Flora Parkinson, την Penny η οποία γεννήθηκε το 1942. Με την δεύτερη του γυναίκα, την Beverly απέκτησε δυο γιους, τον Brian που γεννήθηκε το 1947 και τον Bruce, που γεννήθηκε το 1951. Για περισσότερες από δυο δεκαετίες, η οικογένεια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για να μπορέσει μάλιστα να υποστηρίξει την συγγραφική σταδιοδρομία του συζύγου της, η Beverly εγκατέλειψε τις δικές τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στην ουσία βέβαια υπήρξαν κάτι σαν συγγραφική ομάδα, καθώς ο Frank συζητούσε κάθε κομμάτι της ιστορίας του με την γυναίκα του, η οποία έκανε άλλωστε και την επιμέλεια των έργων του.

Σε ολόκληρη τη συγγραφική του σταδιοδρομία, ο Frank Herbert έγραψε σχεδόν 30 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, ανάμεσα τους και τα έξι μυθιστορήματα του κόσμου του Dune: τα Dune, Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune, και Chapterhouse: Dune. Όλα γνώρισαν τεράστια επιτυχία, καθώς και μερικά από τα υπόλοιπα του έργα, όπως το. To 1984 το Dune μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον David Lynch. Το σενάριο της ταινίας το έγραψε ο ίδιος ο Frank Herbert μαζί με τον σκηνοθέτη. 14 χρόνια μετά τον θάνατο του, το Dune μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Άλλα γνωστά του έργα είναι τα The Dragon in the Sea, Soul Catcher (το μοναδικό του μυθιστόρημα το οποίο δεν ανήκει στην επιστημονική φαντασία), Destination: Void, The Santaroga Barrier, The Green Brain, Hellstrom's Hive, Whipping Star, The Dosadi Experiment, The Eyes of Heisenberg, The Godmakers, Direct Descent και The Heaven Makers. Συνεργάστηκε επίσης με τον Bill Ransom στα βιβλία The Jesus Incident, The Lazarus Effect και The Ascension Factor. Το τελευταίο έργο που δημοσίευσε το Frank Herbert ήταν το Man of Two Worlds, το οποίο έγραψε με τον γιο του, Brian. Ο Frank Herbert πέθανε το 1986, αφήνοντας πίσω του εκτενείς σημειώσεις για τον κόσμο του Dune. Με βάση αυτές τις σημειώσεις ο Brian Herbert σε συνεργασία με τον Kevin J. Anderson δημιούργησαν μια σειρά που αποτελεί προοίμιο του Dune (House Atreides, House Harkonnen, House Corrino) καθώς και την τριλογία Dune Legends, ο τελευταίος τόμος της οποίας αναμένεται να κυκλοφορήσει το χειμώνα του 2004.

Βιβλιογραφία 

DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE, DUNE
 
 

 
Dune.gr © 2003 Εκδόσεις Anubis - Dune.gr developed by Exodus S.A.
 
Για τυχόν παρατηρήσεις ή σχόλια επικοινωνήστε με το dune.gr στη διεύθυνση info@dune.gr.